Komposztáljunk együtt! 2018 - Civil Hírügynökség
kedd, augusztus 21, 2018
Civil Hírügynökség

Komposztáljunk együtt! 2018

komposzt_160703

A kerti és konyhai szerves hulladék hasznosítás már egyre több helyen zajlik Budapesten. Programunkkal a komposztálás terjedését szeretnénk segíteni, ezért az idei évben a közintézmények, közcélú szervezetek mellett a lakosságot is bevonva, társasházak részére hirdetünk komposztálási programot a Fővárosi Önkormányzat támogatásával.

Összesen 80 komposztkeretet osztunk ki a programban részt vevő közösségek számára.

A támogatásnak köszönhetően ingyenes képzést biztosítunk az intézmények pedagógusainak és kertgondnokainak egy alkalommal, ahol a komposztálás elméleti és gyakorlati hátterének bemutatása mellett módszertani ötleteket is nyújtunk a gyerekek környezeti nevelésével foglalkozók számára. Legfeljebb 30 intézmény regisztrálhat, intézményenként legfeljebb 2 fő vehet részt a képzésben.

A támogatásnak köszönhetően a komposztálás elméleti és gyakorlati tudnivalói mellett hangsúlyt fektetünk az óvodai és iskolai nevelésbe beépíthető, komposztálás témájához kapacsolódó módszertanra is. A képzésben résztvevő pedagógusoknak nyereményjátékot hirdetünk. A képzés után kvízt küldünk el, az online kvíz kitöltők között 3 db csoportos gyerekfoglalkozást sorsolunk ki, melyek a komposztálás témakörét dolgozzák fel.

A képzésen részt vevők a jelentkezéskor megjelölhetik igényüket 0/1/2 komposztkeretre.

A képzés időpontja:
2018. április 11. szerda, 14.00-15.30: Képzés pedagógusok részére
JELENTKEZEM a programra: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfSZ7xmnik96STwXl0La88H6Kzzo7QsOOJWgtej_zxuY_uPXg/viewform
Jelentkezési határidő: március 23.

____

A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával a “Komposztáljunk együtt! Komposztálási program társasházak, közintézmények és közcélú szervezetek számára” pályázat keretében összesen 80 db komposztkeretet tudunk térítésmentesen biztosítani. Lakosonként 0/1/2 keret, társasházanként maximum 4 db keret igényelhető. A jelentkezési határidő lejárta után (március 23.) mindenkit e-mailben értesítünk.

A támogatásnak köszönhetően a lakossági képzésre két alkalommal kerül sor, ahol a komposztálás elméleti és gyakorlati oldalát ismertetjük meg a lakossággal. Teret engedünk a felmerülő kérdések megvitatásának, bemutatjuk a közösségi komposztpontot, illetve egyéb jó gyakorlatokat a komposztálás témakörben.

A képzések időpontjai:
2018. április 6. péntek, 18.00-19.30: Képzés a lakosság részére
2018. április 10. kedd, 18:00-19.30: Képzés a lakosság részére

JELENTKEZEM a programra: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScY4zhrqRuFd2pVijfwL4_Z3KjSwTtHdvX7C5xqGH2WY-pwDA/viewform
Jelentkezési határidő: március 23.

A komposztálási programhoz való csatlakozásával sokat tehet azért, hogy ne a probléma, hanem a megoldás részese lehessen!
A program során megújítjuk és friss tartalmakkal, segédanyagokkal bővítjük a www.komposztalj.hu oldalt.

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.