csütörtök, július 19, 2018
Civil Hírügynökség

Kocsis Máté személyeskedéssel próbált hárítani

kozmeghllgatas-161221

A józsefvárosi közmeghallhatás valójában egy színjáték – ezen a fórumon nem tudják érdemben befolyásolni a kerületi politika irányát a helyi lakosok és szervezetek; hiszen egy évente egyszer megtartott, 2-3 órás eseményről van szó, melyen az idő nagy részében a polgármester beszél, és a felszólalásokat is igyekeznek cenzúrázni.

A Város Mindenkié (AVM) csoportban azonban minden lehetőséget kihasználunk, hogy eljuttassunk üzeneteinket a döntéshozóknak, ezért a fentiek ellenére ismét részt vettünk a közmeghallgatáson. Különösen fontosnak tartottuk, hogy szóvá tegyük az önkormányzat lakásgazdálkodása körüli súlyos visszásságokat, mivel nagyon sok nehéz helyzetű józsefvárosi bérlő keres meg minket, és mivel az önkormányzat egy kiemelkedően nagyszabású privatizációs programot jelentett be néhány hete.

A közmeghallgatáson a polgármester az AVM és más felszólalók kritikáit és felvetéseit is lekezelő, vádaskodó és személyeskedő (alkalmanként nőelnyomó) megjegyzésekkel próbálta elhárítani. Úgy tűnik, nagyon tarthatnak az AVM-től, mert polgármesteri utasítás alapján a moderátor sokáig nem akart szót adni több tagunknak, és Kocsis Máté polgármester a közmeghallgatás elején (a kérdéseket előre kivédendő?) hosszasan beszélt a kerületi lakáskoncepció védelmében.

December elején szavazta meg ugyanis a képviselőtestület, hogy a kerületi lakásállomány felét eladják. Ezzel a kerület éppen azt a rövidlátó, a közösségi önkormányzati lakásvagyont elherdáló politikát folytatja majd, amit a rendszerváltást követő lakásprivatizáció kapcsán egyébként maga Kocsis Máté is éles hangon kritizált. Az intézkedés célja, hogy a kerület a lakások és a házak fenntartásának költségeit a tulajdonossá váló lakókra tolja. A lakásukat megvásárolni képtelen, vagy hátralékuk lévén, a tulajdonszerzés lehetőségéből eleve kizárt bérlőktől pedig – a bérleti díjak beígért, további emelésével – vélhetően meg kíván szabadulni az önkormányzat, hogy a kilakoltatásukkal megüresedő lakásokat fizetőképes közönségnek kínálhassa megvételre. (A lakások privatizációjáról szóló bővebb kritikánk itt olvasható.

A Város Mindenkié csoporttól az ellenséges hangulat ellenére is felszólalt Danó Gizella és Jéri Anna; mindkettőjük esete mutatja, hogy a kerületi városfejlesztési projektek hogyan járnak a szegény kerületi lakosok kiszorításával – mindkettőjüket a Magdolna Negyed Program keretében felújított házból lakoltatták ki, vagy akarják jelenleg kilakoltatni. Történetük azt is nagyon jól mutatja, hogy az önkormányzati döntéshozók mennyire álságos módon értelmezik az alpolgármesternek azt a nyilvános kijelentését, miszerint “Nem lehet úgy kilakoltatni – egy embert sem, nem hogy családot – hogy nem biztosított számára legalább az átmeneti otthon”. Az önkormányzat ugyanis annak ellenére tartja megfelelőnek az idősotthoni elhelyezést, hogy ezt az érintettek egészségi állapota nem indokolja. A “megoldás” viszont a kerületből való kiszorításukkal, családjuk szétszakításával és önállóságuk súlyos korlátozásával járna.

Gizella azt is elmondta, hogy a közmeghallgatáson nincsenek jelen az igazán szegény kerületi lakosok, és hogy rengeteg embert érintenek a lakhatási problémák – amivel a polgármesternek szintén foglalkoznia kell. (Danó Gizella nyílt levele Kocsis Mátéhoz itt olvasható.

A következő hónapokban további három kapcsolódó intézkedéscsomag elfogadása várható. A felvázolt irányokból egyértelműen kiderül, hogy szét akarják választani a kerületi lakásokkal kapcsolatos „gazdálkodási” és „szociális” kérdéseket – a szociális támogatásra való jogosultság (például a hátralékokat rendező részletfizetés lehetővé tételét) pedig továbbra is homályos szempontok alapján, egyedileg kívánják mérlegelni, szociális lakáspályázatokat pedig továbbra sem hirdetnek meg.

Figyelni fogjuk a lakásügyekkel kapcsolatos további intézkedéseket és a csoportunkat felkereső kerületi bérlőkkel együtt ezentúl is szóvá fogjuk tenni azok igazságtalanságait!

Fotók a közmeghallgatásról:

https://www.flickr.com/photos/146232888@N06/albums/72157676718958450
Csoportunk Józsefvárossal kapcsolatos blogposztjait itt találja: http://avarosmindenkie.blog.hu/tags/jozsefvaros

Kik vagyunk? A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.

Kapcsolat: www.avarosmindenkie.blog.hu, avarosmindenkie@gmail.com, 0630/7477300 (Ámon Kata)

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.