péntek, szeptember 21, 2018
Civil Hírügynökség

Klímaváltozás, fiatal gazdák és magyar filmek

negerMotoros-171009

A FAO Osiris díját a brit-norvég koprodukció, a „Thank you for the rain” kapta; magyar filmeket is díjaztak a FAO által védnökölt Agrofilm fesztiválon.

A brit-norvég koprodukció, a „Thank you for the rain” kapta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) filmes elismerését, az Osiris-díjat a 33. nemzetközi Agrofilm fesztiválon. Ebben a filmet jegyző Julia Dahr egy kenyai farmer, Kisilu történetét meséli el; a színes képkockákon kirajzolódnak mindennapi küzdelmei, hogy családja számára biztosítsa megélhetésüket.

A szlovákiai filmfesztiválon magyar sikerek is születtek: Poroszka Zsolt Méhlegelők című filmje a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter díját kapta, Takács Rita a parlagi sasokat védő Helicon Life Projectet bemutató filmje a Zvoleni Technikai Egyetem rektorának díját érdemelte ki. Emellett a Sáfrány József rendezte Pásztorének a nyitrai Konstantin Egyetem rektorának elismerésében részesült.

Egyre növekvő figyelem irányul az éghajlatváltozásra és annak hatására a mezőgazdaságra és az élelmiszertermelésre. 2015 novemberében közel 200 ország kötelezte el magát a párizsi klímaegyezmény, és ezzel a változó éghajlat elleni lépések mellett.

Mégis meglepő szembesülni Kisilu problémáival. Évek óta termel maniókát, kertjében papaya fák nőnek, de az elmúlt pár évben érezhető változások nem jó irányba mutatnak. Az aszályos időszaknak mintha nem akarna vége lenni, amikor pedig végre megérkezik az eső – amit felesége, Christine „minden teremtmény anyjának” nevez –, csak pusztítást hoz.

Ahogy megérti az összefüggést a fák kivágása és a talajtakaró romlása között, Kisiluból a fenntartható mezőgazdasági termelés szószólója lesz, környezetünk megóvására buzdítva a körülötte élőket.

A film egyúttal reményt ad: Kisilu minden nehézsége ellenére nem szeretné elhagyni otthonát és városba költözni. Épp ellenkezőleg, művelni szeretné a földjét és másokat is segíteni ebben.

Ez a törekvése rezonál az idei október 16-i Élelmezési világnap témájára, ami nem más, mint a migráció. A vidékfejlesztés és az élelmezésbiztonság javítása és a megfelelő körülmények kialakítása a vidéki közösségek számára olyan tényezők, melyek befolyásolhatják az elvándorlás jövőbeli irányát, vallja a FAO.

Kisilu a helyi gazdák számára képzéseket és gyakorlati programot alakított ki, és a film norvég rendezőjének segítségével még globális színen is elmondhatta történetét amikor két évvel ezelőtt előadóként részt vett a párizsi ENSZ klímacsúcson.

Agrofilm
A 33 éve alapított nemzetközi filmfesztivál keretében idén több mint 130 filmet vetítenek Szlovákia-szerte. Számos kísérő program, mint például termelői vásárok és előadások révén ad komplex képet a mezőgazdaság, élelmiszertermelés és egyéb kapcsolódó témák jelenéről és jövőjéről. A rendezvényt a szlovák Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszerközpont rendezi a FAO védnöksége alatt.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.