vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Klímaváltozás, fiatal gazdák és magyar filmek

negerMotoros-171009

A FAO Osiris díját a brit-norvég koprodukció, a „Thank you for the rain” kapta; magyar filmeket is díjaztak a FAO által védnökölt Agrofilm fesztiválon.

A brit-norvég koprodukció, a „Thank you for the rain” kapta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) filmes elismerését, az Osiris-díjat a 33. nemzetközi Agrofilm fesztiválon. Ebben a filmet jegyző Julia Dahr egy kenyai farmer, Kisilu történetét meséli el; a színes képkockákon kirajzolódnak mindennapi küzdelmei, hogy családja számára biztosítsa megélhetésüket.

A szlovákiai filmfesztiválon magyar sikerek is születtek: Poroszka Zsolt Méhlegelők című filmje a szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter díját kapta, Takács Rita a parlagi sasokat védő Helicon Life Projectet bemutató filmje a Zvoleni Technikai Egyetem rektorának díját érdemelte ki. Emellett a Sáfrány József rendezte Pásztorének a nyitrai Konstantin Egyetem rektorának elismerésében részesült.

Egyre növekvő figyelem irányul az éghajlatváltozásra és annak hatására a mezőgazdaságra és az élelmiszertermelésre. 2015 novemberében közel 200 ország kötelezte el magát a párizsi klímaegyezmény, és ezzel a változó éghajlat elleni lépések mellett.

Mégis meglepő szembesülni Kisilu problémáival. Évek óta termel maniókát, kertjében papaya fák nőnek, de az elmúlt pár évben érezhető változások nem jó irányba mutatnak. Az aszályos időszaknak mintha nem akarna vége lenni, amikor pedig végre megérkezik az eső – amit felesége, Christine „minden teremtmény anyjának” nevez –, csak pusztítást hoz.

Ahogy megérti az összefüggést a fák kivágása és a talajtakaró romlása között, Kisiluból a fenntartható mezőgazdasági termelés szószólója lesz, környezetünk megóvására buzdítva a körülötte élőket.

A film egyúttal reményt ad: Kisilu minden nehézsége ellenére nem szeretné elhagyni otthonát és városba költözni. Épp ellenkezőleg, művelni szeretné a földjét és másokat is segíteni ebben.

Ez a törekvése rezonál az idei október 16-i Élelmezési világnap témájára, ami nem más, mint a migráció. A vidékfejlesztés és az élelmezésbiztonság javítása és a megfelelő körülmények kialakítása a vidéki közösségek számára olyan tényezők, melyek befolyásolhatják az elvándorlás jövőbeli irányát, vallja a FAO.

Kisilu a helyi gazdák számára képzéseket és gyakorlati programot alakított ki, és a film norvég rendezőjének segítségével még globális színen is elmondhatta történetét amikor két évvel ezelőtt előadóként részt vett a párizsi ENSZ klímacsúcson.

Agrofilm
A 33 éve alapított nemzetközi filmfesztivál keretében idén több mint 130 filmet vetítenek Szlovákia-szerte. Számos kísérő program, mint például termelői vásárok és előadások révén ad komplex képet a mezőgazdaság, élelmiszertermelés és egyéb kapcsolódó témák jelenéről és jövőjéről. A rendezvényt a szlovák Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszerközpont rendezi a FAO védnöksége alatt.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.