szombat, május 27, 2017
Civil Hírügynökség

Kezünkben a jövő!

2017-05-10 Esemény, Hírfolyam
Kezunkben-170509

2017. május 11-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kerül megrendezésre a Kezünkben a jövő! című konferencia és I. SZAKMAI NAP.

Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület /ETE/ és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete közös szervezésében megvalósuló rendezvény elsősorban a vendéglátóiparban és szállodaiparban dolgozó szakembereknek kerül megrendezésre. A szervezők örömmel várják a társadalmi étkeztetés valamennyi szereplőjét is, aki előzetesen regisztrálnak a szakmai napra.

A betegségek 70-80%-áról kimutatható, hogy valamilyen összefüggésben vannak a táplálkozással. Ezek a betegségek pedig nemcsak az életminőséget rontják, hanem a gazdaságnak is ezermilliárdos nagyságrendű károkat okoznak.

Magyarország kormánya is felismerte ezt és korábban már bejelentették, a vendéglátás és az abban étkezők egészségi állapotának javítása kiemelt kormányzati célterületté vált, így a rendezvény fővédnökségét dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, védnökségét pedig dr. Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, és dr. Ónodi – Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vállalták magukra. A szakmai partnerséget pedig a Biokontroll Hungária Kft. és a Biokultúra Szövetség adja.

A rendezvényt az ETE <SZTK- 11589/2015> számon akkreditáltatta a képzést, mely 17 akkreditációs ponttal bír.

A bio termékekre vonatkozóan, a nemzetek szerinti összehasonlítást Svájc vezeti 210 euro/év/fővel, míg a becsült magyar érték ennek csupán 2-3%-a, annak ellenére, hogy hazánk biotermék előállításának adottságai igazán kiválóak.

Ma már mindenki tudja, hogy a bio alapanyagokra szükség van a társadalmi étkeztetésben is. Az érintettek egy jelentős része ezt már belátta. Azt azonban, hogy miként kerülnek ezek az alapanyagok a fogyasztók elé, a közétkeztetésbe, vagy, hogy a vendéglátás miként tudja ezeket preferálni, arra csak nagyon kevesek tudják a megfelelő választ megadni.

A rendezvény keretében megvalósuló egész napos előadások is ezzel összefüggő témákra épülnek, melyek előadói ismert szakemberek, szakpolitikusok: ifj. Hubai Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, dr. Roszik Péter – c. egyetemi docens (Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.), vagy dr. Bíró Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) Közegészségügyi – Járványügyi – Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Osztályának vezetője, aki a lakosság egészségi állapotáról informálja majd a hallgatókat. Hagyomány és megújulás az egészséges táplálkozás jegyében – a mai magyar vendéglátás kihívása címmel pedig dr. habil. Lugasi Andrea – PhD Intézeti tanszékvezetője, BGE mb. dékánja osztja meg gondolatait a rendezvény látogatóival. Prof. dr. Darvas Béla DSc – c. egyetemi tanár, a Magyar Ökotoxikológiai Tár¬saság elnöke pedig, az előadásában az európai élelmiszerbiztonságot értékeli majd.

A rendezvényen lesznek még kerekasztal beszélgetések, szekcióülések, valamint „szakmai piactér” is.

A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni 2017. május 10-ig lehet az alábbi e-mail címen: ltj.ete@gmail.com

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.