vasárnap, június 24, 2018
Civil Hírügynökség

Kezeletlen krízisek, megoldatlan hiányok

hajlektalan1%-170412

A Február Harmadika Munkacsoport által – immár 19. éve, a hajléktalan emberek helyzetének felmérésére – megszervezett kutatás idei eredményeiből az derült ki. hogy a hajléktalan-ellátás a kezeletlen krízisek, és megoldatlan hiányok gyűjtőhelye.

2017. február 3-án az ország 79 településének mintegy 222 hajléktalanellátó szolgálata vett részt a felmérésben. A kérdőívre 8071 hajléktalan ember válaszolt. Közülük 5550-en hajléktalan szállón, 2521-en fedél nélkül aludtak ezen az éjszakán.

Az idei felmérésből kiderült, hogy a hajléktalan helyzetben lévők 30%-a jól kiépített és jól működő lakóhely-közeli segítő ellátás esetén, 25%-a támogató családi, baráti segítség esetén, 17%-a olcsó lakhatás, nagyobb jövedelem és pénzbeli támogatás esetén önálló lakás-ban lakhatnának.

A hajléktalan helyzetben lévők 9%-ának ellátása ápolást-gondozást biztosító tartós bentlakásos intézményben 19%-uk ellátása csak folyamatos segítséget nyújtó intézményi keretekben képzelhető el.

A döntő többség azért szorul a jelenlegi hajléktalan-ellátásra, mert hiányzik az olcsó lakhatás, a nagyobb jövedelem és a pénzbeli támogatás, a támogató családi, baráti segítség, a jól kiépített és jól működő lakóhely-közeli, segítő ellátás, valamint az ápolást-gondozást biztosító tartós bentlakásos intézményi elhelyezés.

A kutatásról bővebben: http://www.menhely.hu/ és http://www.bmszki.hu/hu/otthontalanul oldalakon olvashat.

 

Forrás: Menhely Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.