péntek, március 23, 2018
Civil Hírügynökség

Kétoldali érzékenyítés a Strázsa Otthonban

strazsa-170207

Csörömpölő kanalak, jóízű nevetés, porszívó zúgása – szokványosak ezek a kiszűrődő hangok egy olyan házból, ahol hat fiatal felnőtt lakik együtt. Mégis miben különbözik a szabadszállási Strázsa Otthon a többi környékbeli háztól?

Liza, Rita, Roli, Zsolti, Sanyi és Zsolesz egy hosszú út gyümölcseként költözhetett be 2017. január 8-án a gyönyörű kertes házba, hogy próbát tegyenek az önálló élet színterén, függetlenedő, dolgozó, értelmi fogyatékkal élő fiatalként. Az adaptált lakhatási lehetőség alapja a Strázsa Tanya, amely 2012 óta szervez programokat értelmi sérültek számára. A közel kéthetes Strázsapróbák során részt vettek olyan tematikus foglalkozásokon, amely segítséget nyújt a mindennapi teendők rendszerszerű megismeréséhez, elvégzéséhez. Ez a mostani védett, de nem steril mikrokörnyezet igyekszik teljes mértekben modellezni egy „átlagos” felnőtt mindennapjait. És itt mindenképpen megállnék a FELNŐTT szónál, mivel sokszor hajlamosak vagyunk örök gyereknek tekinteni ezeket a fiatalokat.

Az értelmi sérültek sorsának megoldatlanságából adódóan sokszor idős, egyedülálló szülőkkel élnek, óvott körülmények között, így nincs esélyük megtapasztalni az önállóságot, amelynek fő alappillérei a különélés és az önfenntartást biztosító munka. A Strázsa Otthonbéli együttélés pontosan ezt a hétköznapi valódiságot adja, rengeteg élménnyel, összetartó közösséggel és jövőképpel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával a projekt négy hónapra biztosított. A folyamatosan gyűlő tapasztalatokat workshop-ok keretei belül lesz lehetőségünk továbbadni az érdeklődőknek: a szervezeteknek és érintett családoknak egyaránt. Emellett február 11-én is tervezünk egy nyílt napot, amikor a ház kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak, hogy még sokoldalúbb legyen a megismerés. Fontos, hogy a Strázsa Otthonban élő fiatalok számára is egyértelmű legyen, hogy a projekt során nem nyaralásról van szó, elvárásokkal forduljunk feléjük, és ezzel párhuzamosan természetesen az ő igényeiket is szem előtt tartsuk.

Kulcsfontosságú, hogy ők is érezzék, egyénként vannak jelen, nem pedig értelmi fogyatékkal élő fiatalok halmazaként. Hogy a teremtő munka igenis ugyanolyan fontos számukra, mint bárki másnak, csak meg kell találni azt az elfoglaltságot, ami a képességeiknek megfelelő, így segítség nélkül – vagy minimális segítségnyújtással – el tudnak végezni, ezzel biztosítani a társadalmi szerepvállalásukat. Ha a többségi társadalom nézőpontjából tekintünk rájuk, akkor valóban rendhagyó lehet az önálló életre való nevelés e formája. Az értelmi sérültek integrációja azonban nem működhet egyoldali energia befektetéssel. A beköltözött fiatalok nyitottak a társadalomra, a társadalom részéről viszont elengedhetetlen, hogy ne idegenkedve forduljanak feléjük. A projekt ezt a szabadszállási mindennapi életben való részvétellel kívánja megvalósítani. A piacra, színházba, kiállításokra járás mindkét fél felzárkóztatását segíti – mert bizony az élet számos terültén tudnak ők is számunkra irányt mutatni.

https://www.facebook.com/strazsaotthon/?fref=ts

Írta: Lövei-Somogyi Gréta

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.