csütörtök, október 18, 2018
Civil Hírügynökség

Kerüljünk közelebb egymáshoz – ingyenes online kurzus

rogersAlapivany-180807

Alapítványunk többek között azon is dolgozik már évek óta, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, és saját magukhoz is, fejlődjön az önismeretük. Ezért is hoztunk most létre egy online kurzust, ami segíti a természettel, saját magunkkal és embertársainkkal való kapcsolódást.

Viselkedésformáink, tanulási módszereink és látásmódunk legtöbbször berögződött mintákat követ, amikből sajnos képtelenek vagyunk kiszakadni. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, el kell ismernünk, hogy világunkban nagyon sok területen kibillent az egyensúly. Nem csak a társadalom, az emberi közösségek, de még az évszakok esetében is beszélhetünk valamiféle egyensúlyvesztésről. Van rá esetleg mód, hogy visszanyerjük ezt az egyensúlyt?

Ez a kurzus rámutat arra, hogy azokat a dolgokat, amikről azt gondoljuk, tisztán látjuk és értjük, újra meg kell vizsgálni. Meg kell tanulnunk ezeket kevésbé felszínesen látni és érezni. Ez a fajta mélyebb tanulás és látás, egy olyan tudatosságot fog bennünk létrehozni, amely által képesek leszünk a nagy egészet is látni. Ez saját fejlődésünkre és jövőképünkre is pozitívan fog hatni. A kurzus azokat a képességeket fogja bemutatni, amelyek segítségével képesek leszünk látni, érzékelni és felfedezni új lehetőségeket – nem csak magunkban, de különböző közösségekben, intézményekben, szervezetekben és magában a társadalomban is.

A kurzus ingyenes és itt érhető el: https://www.udemy.com/kapcsolodas-a-termeszettel-es-onmagunkkal/.

 

Forrás: Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.