vasárnap, szeptember 23, 2018
Civil Hírügynökség

Kerekesszékkel a Szigetre

Rockstar Photographers - http://www.facebook.com/festivalphotographers/

Ha csak segítséggel tudsz bulizni, szakképzett önkénteseket biztosít számodra a Mozduljunk ki! Egyesület, amely már tavaly is fontosnak tartotta a mozgássérültek fesztiválozását.

A Mozduljunk ki! Egyesület (https://www.mozduljunkki.hu/ ) már tavaly bemutatkozott a Sziget fesztiválon, egyik legfontosabb céljuk, hogy segítsenek azokon a fiatal mozgássérülteken, akik szívesen elindulnának szórakozni, de önállóan, segítség nélkül ezt nehezen tehetik meg.

Erre találtak is egy megoldást, és mivel kezdődik a Sziget, ez egy jó terep a kimozdulásra. Így nemcsak szüleik kötelékében indulhatnak el, hanem az egyesület által felajánlott szakképzett önkéntesek segítségével. Ennek menete egy regisztráció után (https://www.mozduljunkki.hu/ ) az, hogy közösen megbeszéljék a szakmai asszisztenciával kapcsolatos részleteket, majd a koncert vagy fesztivál előtt személyesen is találkozzanak egymással.

„Amíg szakképzett (és csodálatos) önkénteseink megfelelő segítséget nyújtanak az alapvető életvitelhez szükséges dolgokban, addig a fiatalok jól érzik magukat, rengeteg élménnyel gazdagodnak, a spontán interakciók, az új élethelyzetek hozzájárulnak szocializációjukhoz, kommunikációs képességeik fejlesztéséhez, az önálló döntéshozatal fontosságának megéléséhez. Ezek az alkalmak elősegítik a társadalmi környezettel kialakuló szociális kapcsolat megvalósulását. Azonban legalább ennyire fontos az is, hogy a többségi társadalom tagjai is találkoznak fogyatékossággal élőkkel, a koncertek alatt megtörténik az ún. “indirekt érzékenyítés” – olvasható az egyesület honlapján.

 

Forrás: welovebudapest.com

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.