szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Kapcsolj ki! Programsorozat a biztonságos internetről

internetBiztonsag-190205

Internetes biztonság, zaklatás, felelős mobilhasználat – csak néhány olyan téma, amely szóba kerül az Egyszülős Központ rendhagyó februári programsorozatán. Február ötödike minden évben a biztonságos internet világnapja, a központban és hét magyarországi városban viszont egész hónapban arra keressük a választ, hogyan érthetnék meg egymást a különböző generációk a digitális világban.

„Kamaszgyerek édesanyjaként mindennap tapasztalom, milyen nehéz meghúzni a határokat a gyerekek számítógépezési, mobilozási szokásaiban. Fontos, hogy ők is értsék, a sok érdekesség, izgalom mellett, amelyet a digitális világ nyújt, milyen veszélyeket és fenyegetéseket hordoz ez a közeg. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is jobban bele kell tanulnunk azokba az alapfogalmakba, amelyek között a gyerekeink élnek. Másképp nem fogjuk tudni megérteni az ő világukat, így segíteni sem fogunk tudni” – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Kapcsolj ki! olyan témákat érint, mint a kiberbiztonság, a digitális eszközökben rejlő lehetőségek és veszélyek, de helyet kap az online tér személyiségre gyakorolt hatását vizsgáló program is Tari Annamária pszichológus előadásában. Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője pedig az internetes zaklatás veszélyeiről beszél majd.

Fontos, hogy a technikát, a digitális világot ne tekintsük negatívnak, ezért készségfejlesztő foglalkozásokon, workshopokon izgalmas alternatívát szeretnénk nyújtani nemcsak a digitális nemzedék számára, de a szülőknek, szakembereknek is. A cél, hogy konstruktív párbeszédet kezdeményezzünk szakemberek, szülők és gyermekek között a digitális eszközökkel kapcsolatos véleményükről, szabályokról.

Nemcsak Budapesten, hanem az ország több városában, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Szekszárdon, Győrben, Egerben és Szombathelyen is lesznek rendezvények. A részletes program az Egyszülős Központ honlapján a következő linken érhető el:
https://www.egyszulo.hu/digitalis-utveszto

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány „Kapcsolj ki” mobilmentes rendezvénysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

 

Az Egyszülős Központról:
A több mint 600 négyzetméteren kialakított Központ olyan közösségi térként működik, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kapnak az egyedülálló szülők. A programok idején a gyermekeket ingyenes játszóház várja, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesült, ahol az egyedülálló anyukák, apukák nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott. Az intézmény ma már kedvelt közösségi térként működik.

Az állami támogatással megvalósuló központ szolgáltatásait az egyszülős családok jelenleg ingyen vehetik igénybe. Ehhez egyszülős kártyát kell igényelniük, amellyel később is számos kedvezményhez juthatnak majd.
A központot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány üzemelteti és egyfajta módszertani központként is funkcionál azzal a céllal, hogy elősegítse a hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatban történő működését.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.