szerda, március 20, 2019
Civil Hírügynökség

Kampány a gyülöletkeltő videók eltávolításáért

2018-02-19 Hírfolyam, Kampány
TettEsVedelemAlapitv-150701

“A gázkamrák csak turistáknak készült látványosságok” – A TEV akciója nyomán 121 antiszemita, holokauszt-tagadó videóból 63-at már eltávolított a YouTube

A Tett és Védelem Alapítvány tavaly kampányt indított a közösségi médiában található gyűlöletkeltő tartalmak eltávolításáért. A YouTube a TEV által bejelentett anyagok felét már el is távolította, azonban még mindig tucatnyi magyar nyelvű vagy feliratú antiszemita tartalom érhető el az oldalon, így az alapítvány tovább folytatja munkáját.

A gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet az európai döntéshozók kiemelt feladatnak tekintik: ezért született meg az Európai Bizottság és az informatikai vállalatok közös magatartási kódexe. Az önszabályozásra építő kódex fontos szerepet szán azoknak a civil partnerszervezeteknek, amelyek monitorozzák a tartalmakat.

A TEV arra törekszik, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki a közösségi médiát működtető informatikai vállalatokkal, és ennek érdekében nagyszámú, hiteles bejelentést továbbított a YouTube felé olyan magyar nyelvű vagy magyar felirattal ellátott antiszemita tartalmakról, amelyek a zsidósággal szembeni gyűlöletre uszítanak vagy tagadják a holokausztot. Az elmúlt három hónapban összesen 121 videót jelentett az Alapítvány a YouTube felé, melyből 63 videó már nem elérhető.

Az eltávolított videók között szerepel többek között Ágoston Tibor, Jobbikos képviselő beszéde is, melyben szándékosan a “holokamu” szót használja. Sajnos továbbra sem kerültek eltávolításra, olyan tartalmak, mint például David Cole angol “történész” holokausztcáfoló dokumentumfilmje, melyben elhangzik, hogy “a gázkamrákat csak a turistáknak mutogatják Auschwitzban, valójában hamis, a háború után építették a lengyelek.”

 

Forrás: Tett és Védelem Alapítvány

Friss műsorok

Comments are closed.