szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

A Jövő Nemzedékek Szószólója kiállt a magyar természetért – sajtóközlemény

2015-02-25 Hírfolyam, Top24 hírek

“A három szervezet decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk egy új társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja.” Az  MME, MTVSZ és a WWF közös sajtóközleménye.

Az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese találkozott Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország vezetőivel.

A három szervezet decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk egy új társadalmi mozgalmat indítani és ennek szimbólumaként kezdeményezni, hogy létrejöjjön a Magyar Természet Napja. A természeti értékeink iránti tiszteletet szimbolizálja majd ez a nap, amelyen mindannyiunk közös kincsét, és jólétünk zálogát ünnepeljük: a természetet.

A mozgalomhoz eddig több mint tizenkétezer magánszemély és intézmény csatlakozott.

A mai napon csatlakozott a kezdeményezéshez Szabó Marcel, az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese is.

Szabó Marcel kiemelte, hogy az Alaptörvény P) cikke külön figyelmet fordít a természeti örökség megőrzésére azzal, hogy nevesíti a jövő nemzedékek számára megőrzendő nemzet közös örökségét. Annak részét képezik a többi között a természeti erőforrások, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok. A P) cikk szerint a nemzet közös örökségének védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. Mindez jól mutatja, hogy a természetvédelem nem működhet határozott állami feladatvállalás és elkötelezett, környezettudatos társadalom nélkül. Ezért is igen örvendetes, hogy már eddig is több ezren csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez.

A természet nem a miénk, de a föld ahol élünk, Magyarország mégis az. A hazai természetvédelemért elindított mozgalom fő célja, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb közvagyonra és közös felelősségünkre, hogy ezt az értéket a lehető legjobb állapotban hagyjuk az eljövendő nemzedékekre. Ismerjük meg természeti értékeinket, legyünk tisztában a természet erőforrásaival és közösen tegyünk megőrzésükért – nyilatkozták a természetvédők.

Szabó Marcel és a természetvédelmi szervezetek egyetértettek abban, hogy a természeti értékek és erőforrások megőrzéséhez erős állami természetvédelmi intézményrendszerre van szükség, amely eléréséért mindannyian fel fognak lépni.

További információ:

Halmos Gergő, MME, halmos.gergo@mme.hu, 20/331-3545

Ladányi-Benedikt Ildikó, MTVSZ, ladanyi.ildiko@mtvsz.hu, 70/391-4764

Antal Alexa, WWF Magyarország, alexa.antal@wwf.hu, 30/661-465

Friss műsorok

Comments are closed.