péntek, október 19, 2018
Civil Hírügynökség

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj

NobelDij-171203

Friss a hír, hogy egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. Ehhez kapcsolódva létrehozták a Nobel Sustainablity Award díjat.

A Nobel Sustainablity Growth Fund nem egyedül a Nobel család finanszírozásában áll fel, partnerként és társfinanszírozóként a tiszta energiatermelő fejlesztéseket pénzelő Sustainable Technology Investros Ltd. (STIL) száll be a történetbe. A tőkealap már be is jelentette, hogy a jövőben a fenntarthatóságért legtöbbet tevő személyek elismerésére elindítja saját Nobel Sustainablity Award díját, azaz jön a fenntarthatósági Nobel-díj!

A források allokációját nem közvetlenül a Nobel család tagjai, hanem az ezen a téren már bizonyított STIL szakértői csapata végzi majd. Ők egyébként már négy hasonló célú, fenntarthatósági tőkealapot kezeltek sikerrel az elmúlt években. A döntéselőkészítés során az ún. Earth Divident modellt fogják használni, amelynek lényege, hogy az vállalatok tevékenységének hatását elemzi olyan környezeti és fenntarthatósági dimenziókra mint a természeti erőforrások, az ökoszisztéma, a környezeti szennyezés mérséklése, valamint a társadalmi és gazdasági hatások, a társadalom és a kormányzat kölcsönhatása.

A 100 millió fontot alapvetően Egyesült Királyságbeli projektekre allokálják, egy-egy kezdeményezés 3-10 millió fontos támogatást nyerhet el az alaptól, így összesen 10-20 projekt finanszírozásához tudnak hozzájárulni. Ennek a döntésnek a hátterében az húzódik meg, hogy az alap kezelői hisznek abban, hogy az Európai Unióból kilépő szigetország gazdaságának a jövőben is fontos szegmensét jelentik majd a fenntarthatósági törekvéseket támogató iparágak. A kezdeményezést széles körben támogatják befektető-aspiránsok is – a tőkealap rendelkezésére álló forrásait az indító duón kívül támogatni fogja Monaco állam alapja, valamint Stephen Lansdown fontmilliárdos is – legalábbis erre vonatkozó szándékaikról már nyilatkoztak- írta a chikansplanet.blog.

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj?

Nagyon úgy fest, hogy igen – igaz kicsit más néven. A jövőben a Nobel Sustainablity Growth Fund a Nobel Sustainablity Award díjjal tervezi elismerni a fenntarthatósági törekvések kapcsán legtöbbet tevő személyeket.

A díjat négy kategóriában tervezik kiosztani.

— Díjazni szeretnék azt a tudóst vagy tudományos intézményt, amely az adott évben a legnagyobb áttörést érte el a fenntarthatóság támogatásában.
— A díjjal szeretnék elismerni azt a vállalati vezetőt vagy vállalatot, amely az energetika területén kiemelkedően támogatta a megújuló energiaforrások térnyerését, illetve csökkentette a hagyományos energiaforrásoktól való függőségét.
— Mivel a politikusok sem maradhatnak elismerés nélkül, nekik is indítanak egy kategóriát, amelynek megnyerésére az pályázhat sikerrel, aki bátran és sikerrel támogatja a fenntarthatósági törekvéseket támogató állami intézkedések bevezetését saját országában úgy, hogy annak globális hatása is legyen.
— A negyedik kategóriát pedig azon civil véleményvezéreknek tartják fenn, akik kiállásukkal és szerepvállalásukkal az adott évben leginkább támogatták a fenntartható fejlődés eszméinké terjedését, a globális klímaváltozás elleni harcot.

A nyertesek nevét természetesen az egész világ megismeri, a díj mellé valamilyen anyagi támogatás is jár majd, illetve a Nobel-díjak kiosztásának kapcsán megszokott televíziós gálavacsora sem maradhat el.
Díjra fel!

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

Comments are closed.