szerda, július 17, 2019
Civil Hírügynökség

Itt és Most – Civilként ma Magyarországon!

menedekhazAlapitvLogo-180619

A Menedékház Alapítvány június 11-én szakmai fórumot szervezett Budapesten a Menhely Alapítvány Nagytermében. Az Alapítvány 17 szakemberrel 5 témát járt körül, válaszokat keresve arra, hogy civilként a mai Magyarországon hogyan tudunk eredményesek lenni.

Talán nem nagy merészség kimondani, hogy az aktuális helyzet nem kedvez sok civil szervezetnek, az viszont biztosan kijelenthető, hogy a nagy többségében mindez extra motivációként csapódik le. Vannak előttünk inspiráló példák, követendő utak megannyi civil szervezet és szakember elhivatottságának köszönhetően.

Szeretnénk nyitni, keressük a szakmai kihívásokat, ezért az alapítványunk egy olyan irodát kíván nyitni a VIII. kerületben, amely összefogja és erősíti a civil szervezeteket, és lokálisan ad választ a kerületi szociális problémákra. Meggyőződésünk, hogy együtt erősebbek, hatékonyabbak vagyunk, biztosak vagyunk abban, hogy közösen, összefogással megfelelően koordinálva, jobban képviselhetjük ügyfeleink érdekeit, és talán hangosabbak merünk lenni, bátrabbak, ha tudjuk, hogy minkét oldalunkon van valaki.

Miként lesz hatékony egy civil szervezet, mi nehezíti vagy éppen könnyíti a munkát a VIII. kerületben? Milyen az élet a szociális munka perifériáin? Hogyan tudunk egyensúlyozni a rendszerben? Többek közt ezekre kerestünk a válaszokat a Menedékház Alapítvány szakmai fórumán. A jelenlegi magyar helyzet nagy befolyással van minden civil szervezet életére, ez sajnos kihat a szakmai munkára, befolyásolja a kapcsolatrendszerek beszűkülését, illetve korlátozza a nyílt, határozott kommunikációt is.

Az önkormányzatok hozzáállása lokálisan színes helyzeteket generál; vannak jobban együttműködő és kevésbé “nyitott” kerületek. A hálózatban való gondolkodás ma kiemelt jelentőségű minden civil szervezetben és projektben. Tudnunk kell egymásról, egymás munkájáról. A VIII. kerületben rengeteg civil szervezet dolgozik, széles ügyfélkört fednek. le, széles szakmai spektrumban végzik a munkájukat. Rengeteg érték, megannyi szakmai válasz hálózza be a kerület szociális tömegközlekedését, sok száz szakember leírhatatlan mennyiségű tapasztalattal dolgozik nap mint nap a kerültért.

Meggyőződésünk, hogy kell egy háttér, kell egy biztos mindenki számára elérhető biztos pont, ahol közösen, a kerületért elkezdődhet egy koordinált szakmai műhely, civilekkel, szakemberekkel, ami segíti a szervezeteket láthatóbbá tenni, ami remek közösségépítő. A jövőben is szeretnénk, ha a legutóbbihoz hasonló fórumon, illetve később az irodában folytatódni fog a haladást elősegítő egyeztetési folyamat, hogy közösen, szakmai szempontok figyelembevételével segítsük a kisebbségek, hátrányos helyzetű emberek mindennapi boldogulását, hatékonyan felkészülve a jelen kihívásaira.

Ehhez közös összefogás kell… kellenek a civil szervezetek, kell az önkormányzat, kell a hangunknak a sajtó, és kellesz te is, akár a kerületben élsz akár nem. (Keressük azokat a sajtómunkásokat, akik tudósításaikkal, vagy a folyamat nyomon követésével hozzá szeretnének járulni a munkánkhoz)

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.