szerda, december 19, 2018
Civil Hírügynökség

Innováció az oktatásban: elmeséljük a matematikát

Matekmese-171122

Kár szépíteni, nem helyi szintű problémáról van szó: a gyerekek nagy részének szerte a világban nem megy a matek. A XXI. században ráadásul minden jel szerint még kevésbé, mint ezelőtt. Pedig a jövő építése, mérnöki, informatikai és robotikai fejlesztése elképzelhetetlen a matematika tudományát értő szakemberek nélkül. Ehhez azonban a mag elvetését és nevelgetését már óvodás és kisiskolás korban kell elkezdeni.

A MATEKMESE erről szól. A mesék világának segítségével észrevétlenül szeretteti meg a matematikát a gyerekekkel. Élvezetes bolygóközi utazásokra kalauzolja őket, ahol az alaptudás bújtatott formában és rendszerezve kúszik át az egészen kicsik és az alsó tagozatosok elméjébe. A lényeg professzionális kiemelése és a tudás optimális formába öntése az alapja ugyanis a sikernek. A nagyobb gyerekek a matematikai alapismereteiket játékos kérdések és összegzések segítségével is rögzíthetik.

A módszer kidolgozója, a matematikai egyetemi végzettségű, de egyben humán beállítottságú kommunikációs szakértő, Nagyné G. Pataki Ágnes hosszú ideig kutatta a választ arra, hogy miért nem érti a gyerekek nagy része a matematikát és mi az a kommunikáció és nyelvezet, amely saját tapasztalataiból kiindulva képes megnyitni a humán orientációjú gyerekek számára is a reál tantárgy elsajátításának a kapuját.

A hiánypótló könyv még csak nemrég jelent meg, de már most nagy az érdeklődés iránta határon innen és túlról is. Az író a módszer minél szélesebb körű terjesztésében az Emberi Erőforrások Minisztériumának a segítségével is számol. Összefogással ugyanis a hiánypótló mesekönyv azokhoz a gyerekekhez is eljuthat, akiknek nem jut a tanulást segítő kiadványra, pedig ahogy azt a szaktárca is hangsúlyozza: „az egész társadalom hosszú távon megtérülő és “forintosítható” érdeke, hogy a gyerekek mindent megkaphassanak ahhoz, ami a testi, lelki, erkölcsi, szellemi fejlődésükhöz szükséges”.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.