szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Ingyenes ivókutak = kevesebb hulladék

piac-180109

A nagy múltú londoni piac, ahol júniusban terrortámadás történt, betiltja a biológiailag le nem bomló plasztikcsomagolások és az egyszeri használat után eldobható műanyag italos dobozok árusítását nemcsak az árusainál, de a piac szélén levő kávézókban is. Ingyenes vízkutakat létesítenek a turisták és a vásárlók számára.

Londonban kontrollálhatatlanná vált az eldobható műanyag italos palackok forgalma, az angol szeméttelepek és szemétégetők roskadoznak tőlük, derült ki egy londoni környezetvédelmi bizottság jelentéséből. A testület azt javasolta a városvezetésnek, hogy vezessen be szelektív hulladékgazdálkodási rendszert a palackok visszagyűjtésére és ivókutak létesítését városszerte. A Borough Market több száz éves múltra tekint vissza, London prémium-kategóriás és magas árfekvésű ínyenc-turizmusának egyik központja.

A 4763 négyzetméteres piac vezetése arra kényszeríti standdal rendelkező 114 árusát és a piac szélén lévő kávéházakat és pubokat is, hogy biológiaiag lebomló műanyaggal oldják meg termékeik csomagolását, illetve ne árusítsanak eldobható műanyag palackokban italt. Hat hónapon belül akarják elérni mindezt, utána a műanyag ki lesz tiltva a piacról. A látogatók ellátása végett kutakat helyeznek ki a piac több pontján, melyekből ingyen lehet ivóvizet venni. A piac vezetőségének célja, hogy minden hulladéka újrahasznosítható legyen.

A The Guardian brit napilap közelmúltban végzett vizsgálatából kiderült:

• Angliában naponta 38,5 millió műanyag italos palackot vásárolnak és ennek csak valamivel több mint a felét hasznosítják újra.
• Naponta 16 millió darab eldobható plasztik italos palack kerül Angliai szeméttelepeire és szemétégetőibe, melyek már alig bírják a (túl)terhelést.
Ha a biológiailag nem lebomló műanyag az óceánokba kerül (mert az utcai csatornarendszeren át a folyókban végzi, onnan pedig a tengerekbe hömpölyög), ott 450 évbe telik, mire lebomlik.

 

Forrás: piacesprofit.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.