hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

INFOPROG 2017 – Sikeres volt a nemzeközi informatikai verseny

infoprog-170425

2017. április 19–21. között immár huszonkettedik alkalommal mérettettek meg a kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák döntőbe jutott csapatai az INFOPROG 2017 informatikai versenyen, mely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is.

Az egyedülálló kezdeményezés döntőjére két levelező forduló után került sor, ahol a versenyzők a két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is összemérhették tudásukat. A rendezvény a Füleki Gimnázium, a Rákóczi Szövetség, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az e-Talentum Nonprofit Kft. segítségével valósult meg.

A levelező fordulók feladatainak (2016. november – 2017. március) a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni. A levelező fordulók eredményei alapján került sor aztán a verseny döntőjére Füleken. Az idei döntőben a levelező fordulók alapján 13 középiskola 52 diákja vett részt. A levelező fordulók eredményei alapján Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia magyar tannyelvű iskolái teljes jogú tagként vehettek részt a döntőn. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában.

A rendezvény kapcsán Biró Albert, az INFOTÉR Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon továbbra is meglehetősen nehéz a helyzet, azaz annak ellenére, hogy az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között, még mindig több tíz ezer a betöltetlen programozói állások száma. „A verseny egyik célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az infokommunikációs szakma lehetőségeire, nevezetesen arra, hogy ebben a szektorban még mindig könnyű biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet találni” – tette hozzá Biró.

A résztvevő tanárok számára a szervezők – párhuzamosan a versennyel – hagyományosan szakmai továbbképzést is tartottak, amivel egy időben rejtvény és kódfejtő játék is volt, ami sok éve hagyományosan mindenalkalommal óriási sikert arat.

A Füleki Gimnázium épületében került sor a verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az iskolák versenyébe minden előző részeredmény (levelező fordulók, bemutatók, programozói és felhasználói kategória, vetélkedő) beszámított.

A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat vihettek haza a nyertesek. A legjobb versenyzők és iskolák miniszámítógépeket (Raspberry Pi3), tableteket, nyomtatókat, laptopot, virtuális szemüvegeket, hangfal rendszereket és még sok egyéb díjat vihettek haza sok ezer euró értékben.

A verseny végeredménye itt:
http://www.infoprog.net/pluginfile.php/15478/mod_resource/content/1/Infoprog%202017%20eredm%C3%A9nyek.pdf

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.