csütörtök, február 22, 2018
Civil Hírügynökség

INFOPROG 2017 – Sikeres volt a nemzeközi informatikai verseny

infoprog-170425

2017. április 19–21. között immár huszonkettedik alkalommal mérettettek meg a kárpát-medencei magyar tannyelvű középiskolák döntőbe jutott csapatai az INFOPROG 2017 informatikai versenyen, mely egyúttal a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnoksága is.

Az egyedülálló kezdeményezés döntőjére két levelező forduló után került sor, ahol a versenyzők a két fő-, vagyis a programozói és felhasználói kategóriában, valamint más területeken is összemérhették tudásukat. A rendezvény a Füleki Gimnázium, a Rákóczi Szövetség, az Informatika a Társadalomért Egyesület és az e-Talentum Nonprofit Kft. segítségével valósult meg.

A levelező fordulók feladatainak (2016. november – 2017. március) a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni. A levelező fordulók eredményei alapján került sor aztán a verseny döntőjére Füleken. Az idei döntőben a levelező fordulók alapján 13 középiskola 52 diákja vett részt. A levelező fordulók eredményei alapján Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia magyar tannyelvű iskolái teljes jogú tagként vehettek részt a döntőn. A középiskola 1-2. évfolyama a B kategóriában, a 3-4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában.

A rendezvény kapcsán Biró Albert, az INFOTÉR Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a hazai informatikai munkaerő piacon továbbra is meglehetősen nehéz a helyzet, azaz annak ellenére, hogy az infokommunikációs szektorban a havi bruttó átlagkereset a második legmagasabb az ágazatok között, még mindig több tíz ezer a betöltetlen programozói állások száma. „A verseny egyik célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét az infokommunikációs szakma lehetőségeire, nevezetesen arra, hogy ebben a szektorban még mindig könnyű biztos karriert, könnyű elhelyezkedést és jó keresetet találni” – tette hozzá Biró.

A résztvevő tanárok számára a szervezők – párhuzamosan a versennyel – hagyományosan szakmai továbbképzést is tartottak, amivel egy időben rejtvény és kódfejtő játék is volt, ami sok éve hagyományosan mindenalkalommal óriási sikert arat.

A Füleki Gimnázium épületében került sor a verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az iskolák versenyébe minden előző részeredmény (levelező fordulók, bemutatók, programozói és felhasználói kategória, vetélkedő) beszámított.

A támogatóknak köszönhetően értékes díjakat vihettek haza a nyertesek. A legjobb versenyzők és iskolák miniszámítógépeket (Raspberry Pi3), tableteket, nyomtatókat, laptopot, virtuális szemüvegeket, hangfal rendszereket és még sok egyéb díjat vihettek haza sok ezer euró értékben.

A verseny végeredménye itt:
http://www.infoprog.net/pluginfile.php/15478/mod_resource/content/1/Infoprog%202017%20eredm%C3%A9nyek.pdf

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.