szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Idősek otthonában viziteltek a szegedi bohócdoktorok

bohocdokik-160623

A Mosolykommandó Alapítvány Bohócdoktor Csapata egész évben segíti a kórházi gyógyító munkát. Ezúttal azonban a szegedi Őszidő Idősek Otthonában csaptak le az önkéntes mosolydoktorok: a nevetés az időseknél is gyógyítja a lelket.

A Mosolykommandó Alapítvány önkéntesei, Csatai Gergő, Szemenyei Dorka, és Fődi Brigi már évek óta járják a kórházakat, bentlakásos intézményeket, hogy beteg, sérült gyermekek számára a sokszor kínokat jelentő betegségeket, a sokszor állandó fájdalmakat jelentő kezeléseket felváltsák élményekre, nevetésre, vidámságra, ezáltal terelve a piciket a gyógyulás felé. A bentlakás sokak számára az élet nélkülözhetetlen velejárója, és mint olyan sokszor lelkileg megterhelő, ezért fontos az idősek mentális és szellemi ápolása is. A Bohócdoktorok kellemes beszélgetéssel, bűvésztrükkökkel és derűtlen jókedvükkel feledhetetlen órákat visznek az idősotthonokba.

Sokan nem is gondolnák, de az idősebbeknél is alkalmazható a nevetésterápia, ahol az állandó ápolás és kiszolgáltatottság érzése elkedvteleníti a lelket. Gergőék a másfél órás műsorral igazi sikert arattak a nagymamák és nagypapák körében, akik elsőre – nem meglepő módon – kétkedve fogadták őket, hiszen Szegeden eddig nem volt példa bohócdoktori vizitre idősek otthonában. Pár perc után az első mosolyok megjelentek, amik végül hangos kacagássá erősödtek. Lufik, bűvésztrükkök, zsonglőrködés – ezek elmaradhatatlan kellékei a szórakoztatásnak, ezekből bőven volt részük a tisztes kort megélt, csillogó szemű közönségnek. A műsor része volt egy óriási méretű lufiból elkészített torta is, amelyet hamarosan 90. születésnapját ünneplő Ibolya néninek adtak át a bohócdokik egy-egy nagy puszi kíséretében. A Mosolykommandó Alapítvány a lehetőségeihez mérten, a gyermekkórházak mellett szeretné az idősotthonokat is havi rendszerességgel látogatni, ugyanis láthatóan komoly igény mutatkozik a gyógyító bohócdoktorok munkájára.

Csatai Gergő elmondása szerint nagyon fontos a tevékenységük, és nagyon komoly háttérmunka van egy-egy látogatás mögött. A bohócdoktori önkéntességnek fontos és elmaradhatatlan velejárója a rendszeresség. Hiszen egy terápia sem azonnal fejti ki a hatását, ahhoz idő és rendszeresség kell. Az alapítvány igyekszik Szegeden és a régióban rendszeresen megjelenni intézményekben, különösképpen a Szegedi Gyermekklinikán (ahova heti-kétheti rendszerességgel járnak), hiszen így alakítható ki egy fenntartható alapítványi élet és közös munka.

Minimális erőforrás

A bohócdoktorok rendelése kórházakban, idősotthonokban ingyenes. Az Alapítvány minimális erőforrásból tartja fenn magát. A szervezet munkája az önzetlen támogatók segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg a tevékenységüket önkéntes alapon végzik, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járják, miközben az üzemanyagköltséget támogatók segítségével finanszírozzák. Szeretnék ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadnak bárminemű segítséget.

A Mosolykommandó Alapítvány bankszámlaszáma a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01528812-00100000 számlaszám.
Elérhetőségeik: Fődi Brigi kuratóriumi elnök +36 20 919 7622.
Fényképes beszámolók a vizitekről a hivatalos oldalaik egyikén: a www.bohocdoktor.hu, vagy a www.gyogyitobohocdoktorok.hu, vagy a www.facebook.com/ mosolydoktorok oldalakon érhető el.
A honlapon listát vezetnek a támogatóikról, ezzel fejezve ki tiszteletüket a felajánlásaikért.

Forrás: delmagyar.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.