kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Idősek otthonában viziteltek a szegedi bohócdoktorok

bohocdokik-160623

A Mosolykommandó Alapítvány Bohócdoktor Csapata egész évben segíti a kórházi gyógyító munkát. Ezúttal azonban a szegedi Őszidő Idősek Otthonában csaptak le az önkéntes mosolydoktorok: a nevetés az időseknél is gyógyítja a lelket.

A Mosolykommandó Alapítvány önkéntesei, Csatai Gergő, Szemenyei Dorka, és Fődi Brigi már évek óta járják a kórházakat, bentlakásos intézményeket, hogy beteg, sérült gyermekek számára a sokszor kínokat jelentő betegségeket, a sokszor állandó fájdalmakat jelentő kezeléseket felváltsák élményekre, nevetésre, vidámságra, ezáltal terelve a piciket a gyógyulás felé. A bentlakás sokak számára az élet nélkülözhetetlen velejárója, és mint olyan sokszor lelkileg megterhelő, ezért fontos az idősek mentális és szellemi ápolása is. A Bohócdoktorok kellemes beszélgetéssel, bűvésztrükkökkel és derűtlen jókedvükkel feledhetetlen órákat visznek az idősotthonokba.

Sokan nem is gondolnák, de az idősebbeknél is alkalmazható a nevetésterápia, ahol az állandó ápolás és kiszolgáltatottság érzése elkedvteleníti a lelket. Gergőék a másfél órás műsorral igazi sikert arattak a nagymamák és nagypapák körében, akik elsőre – nem meglepő módon – kétkedve fogadták őket, hiszen Szegeden eddig nem volt példa bohócdoktori vizitre idősek otthonában. Pár perc után az első mosolyok megjelentek, amik végül hangos kacagássá erősödtek. Lufik, bűvésztrükkök, zsonglőrködés – ezek elmaradhatatlan kellékei a szórakoztatásnak, ezekből bőven volt részük a tisztes kort megélt, csillogó szemű közönségnek. A műsor része volt egy óriási méretű lufiból elkészített torta is, amelyet hamarosan 90. születésnapját ünneplő Ibolya néninek adtak át a bohócdokik egy-egy nagy puszi kíséretében. A Mosolykommandó Alapítvány a lehetőségeihez mérten, a gyermekkórházak mellett szeretné az idősotthonokat is havi rendszerességgel látogatni, ugyanis láthatóan komoly igény mutatkozik a gyógyító bohócdoktorok munkájára.

Csatai Gergő elmondása szerint nagyon fontos a tevékenységük, és nagyon komoly háttérmunka van egy-egy látogatás mögött. A bohócdoktori önkéntességnek fontos és elmaradhatatlan velejárója a rendszeresség. Hiszen egy terápia sem azonnal fejti ki a hatását, ahhoz idő és rendszeresség kell. Az alapítvány igyekszik Szegeden és a régióban rendszeresen megjelenni intézményekben, különösképpen a Szegedi Gyermekklinikán (ahova heti-kétheti rendszerességgel járnak), hiszen így alakítható ki egy fenntartható alapítványi élet és közös munka.

Minimális erőforrás

A bohócdoktorok rendelése kórházakban, idősotthonokban ingyenes. Az Alapítvány minimális erőforrásból tartja fenn magát. A szervezet munkája az önzetlen támogatók segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg a tevékenységüket önkéntes alapon végzik, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járják, miközben az üzemanyagköltséget támogatók segítségével finanszírozzák. Szeretnék ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadnak bárminemű segítséget.

A Mosolykommandó Alapítvány bankszámlaszáma a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01528812-00100000 számlaszám.
Elérhetőségeik: Fődi Brigi kuratóriumi elnök +36 20 919 7622.
Fényképes beszámolók a vizitekről a hivatalos oldalaik egyikén: a www.bohocdoktor.hu, vagy a www.gyogyitobohocdoktorok.hu, vagy a www.facebook.com/ mosolydoktorok oldalakon érhető el.
A honlapon listát vezetnek a támogatóikról, ezzel fejezve ki tiszteletüket a felajánlásaikért.

Forrás: delmagyar.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.