kedd, június 19, 2018
Civil Hírügynökség

Idősek otthonában viziteltek a szegedi bohócdoktorok

bohocdokik-160623

A Mosolykommandó Alapítvány Bohócdoktor Csapata egész évben segíti a kórházi gyógyító munkát. Ezúttal azonban a szegedi Őszidő Idősek Otthonában csaptak le az önkéntes mosolydoktorok: a nevetés az időseknél is gyógyítja a lelket.

A Mosolykommandó Alapítvány önkéntesei, Csatai Gergő, Szemenyei Dorka, és Fődi Brigi már évek óta járják a kórházakat, bentlakásos intézményeket, hogy beteg, sérült gyermekek számára a sokszor kínokat jelentő betegségeket, a sokszor állandó fájdalmakat jelentő kezeléseket felváltsák élményekre, nevetésre, vidámságra, ezáltal terelve a piciket a gyógyulás felé. A bentlakás sokak számára az élet nélkülözhetetlen velejárója, és mint olyan sokszor lelkileg megterhelő, ezért fontos az idősek mentális és szellemi ápolása is. A Bohócdoktorok kellemes beszélgetéssel, bűvésztrükkökkel és derűtlen jókedvükkel feledhetetlen órákat visznek az idősotthonokba.

Sokan nem is gondolnák, de az idősebbeknél is alkalmazható a nevetésterápia, ahol az állandó ápolás és kiszolgáltatottság érzése elkedvteleníti a lelket. Gergőék a másfél órás műsorral igazi sikert arattak a nagymamák és nagypapák körében, akik elsőre – nem meglepő módon – kétkedve fogadták őket, hiszen Szegeden eddig nem volt példa bohócdoktori vizitre idősek otthonában. Pár perc után az első mosolyok megjelentek, amik végül hangos kacagássá erősödtek. Lufik, bűvésztrükkök, zsonglőrködés – ezek elmaradhatatlan kellékei a szórakoztatásnak, ezekből bőven volt részük a tisztes kort megélt, csillogó szemű közönségnek. A műsor része volt egy óriási méretű lufiból elkészített torta is, amelyet hamarosan 90. születésnapját ünneplő Ibolya néninek adtak át a bohócdokik egy-egy nagy puszi kíséretében. A Mosolykommandó Alapítvány a lehetőségeihez mérten, a gyermekkórházak mellett szeretné az idősotthonokat is havi rendszerességgel látogatni, ugyanis láthatóan komoly igény mutatkozik a gyógyító bohócdoktorok munkájára.

Csatai Gergő elmondása szerint nagyon fontos a tevékenységük, és nagyon komoly háttérmunka van egy-egy látogatás mögött. A bohócdoktori önkéntességnek fontos és elmaradhatatlan velejárója a rendszeresség. Hiszen egy terápia sem azonnal fejti ki a hatását, ahhoz idő és rendszeresség kell. Az alapítvány igyekszik Szegeden és a régióban rendszeresen megjelenni intézményekben, különösképpen a Szegedi Gyermekklinikán (ahova heti-kétheti rendszerességgel járnak), hiszen így alakítható ki egy fenntartható alapítványi élet és közös munka.

Minimális erőforrás

A bohócdoktorok rendelése kórházakban, idősotthonokban ingyenes. Az Alapítvány minimális erőforrásból tartja fenn magát. A szervezet munkája az önzetlen támogatók segítsége nélkül nem lenne ennyire sikeres. Jelenleg a tevékenységüket önkéntes alapon végzik, a vidéki kórházakat kölcsönautóval járják, miközben az üzemanyagköltséget támogatók segítségével finanszírozzák. Szeretnék ezt sokáig folytatni, ehhez pedig örömmel fogadnak bárminemű segítséget.

A Mosolykommandó Alapítvány bankszámlaszáma a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01528812-00100000 számlaszám.
Elérhetőségeik: Fődi Brigi kuratóriumi elnök +36 20 919 7622.
Fényképes beszámolók a vizitekről a hivatalos oldalaik egyikén: a www.bohocdoktor.hu, vagy a www.gyogyitobohocdoktorok.hu, vagy a www.facebook.com/ mosolydoktorok oldalakon érhető el.
A honlapon listát vezetnek a támogatóikról, ezzel fejezve ki tiszteletüket a felajánlásaikért.

Forrás: delmagyar.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.