szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Idén is szívószálmentes az augusztus!

szivoszalmentesAugusztus-190812

3. alkalommal indította el Szívószálmentes Augusztus kampányát a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A hónap során arra kérik a lakosságot, fokozottan figyeljenek arra, hogy ne kerüljön szívószál a poharukba. Megkönnyíti a vendégek dolgát, hogy több étterem és idén újdonságként néhány strand és mozi büfé is csatlakozott a kihíváshoz.

Manapság már a csapból is műanyag folyik – minden értelemben -, ezért azt gondolhatnánk, tudatosabban fogyasztjuk a plasztik termékeket. Ez azonban egyelőre még nincs így; a tavalyi, több mint 100 ország részvételével megrendezett International Coastal Cleanup eseményen, melyen több ország partszakaszain szednek szemetet, a Top 10 összegyűjtött hulladék között a szívószál is szerepel.

A rengeteg szennyező között apróságnak tűnhet egy-egy szívószál szemétbe, vagy a vízi élővilágba kerülése, azonban ha a világon mindenki csak egyetlen szívószálat használna élete során, akkor is több milliárd műanyagszállal szennyeznénk a környezetünket. Azonban korántsem tartunk ott, hogy egy főre csak egy darab szívószál jusson; az alapítvány számításai szerint, csak a magyarországi vendéglátóhelyeken annyi szívószál fogy, amivel két és félszer körbetekerhetnénk a Földet.

“Sokat gondolkoztunk az Alapítvánnyal azon, hogy idén is megrendezzük-e a Szívószálmentes Augusztus kampányunkat, hiszen mi is tisztában vagyunk vele, hogy a klímakatasztrófát vagy a műanyagszennyezés kérdését nem a szívószálmentesség fogja megoldani. Azt is látjuk azonban, hogy a sokkoló hírektől sokan “lefagynak”, nem tudják, hogyan, mivel induljanak neki a környezettudatosabb életmódnak. Úgy gondoljuk nekik jó kezdés lehet ez a kihívás” – mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Ahogy megszokhattuk, a kezdeményezéshez idén is csatlakoztak vendéglátóhelyek, ahol nem kell már jó előre mantráznunk, hogy szívószál nélkül kérjük az italunkat. A Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek és kávézók már január óta ebben a szellemben működnek – a minősítési kritériumok között szerepel a szívószálmentesség – így mind az 50 vendéglátóhely részt vesz a kampányban, mellettük, újdonságként néhány strand és mozi büféje (a balatonalmádi Nereus Park Hotel strand büféje, a makói Hagymatikum, a szegedi Belvárosi Mozi, a dunaújvárosi Dózsa Mozicentrum és a budapesti Kino Café) is csatlakozott, valamint egy “külsős” vendéglátóhely a Market Budapest is.

Ne felejtsük a sok kicsi sokra megy elvét és kezdjünk bele mi is a környezettudatos életmódba augusztusban, a Szívószálmentes Augusztus kihívással!

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.