szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Ideiglenes befogadók jelentkezését várják

kutya1-180911

Szinte naponta érkezik bejelentés a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületéhez, hogy sérül, utcán talált cicákat vagy kutyákat látnak az emberek. A szervezetnek sajnos véges a kapacitása, így ideiglenes befogadók jelentkezését várják.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének maroknyi, de annál lelkesebb csapata naponta küzd azért, hogy minél több állaton tudjon segíteni, akár közvetlenül, akár közvetett módon. A szervezet befogadó kapacitása nagyon kicsi és az ideiglenes befogadók is kevesen vannak.

Balogh Ernő elnöke elmondta, nagyon nehéz nemet mondani, de ha egy állatot nem tudnak hová elhelyezni, sajnos néha nem tudnak másképp cselekedni. Sokszor vállalják át az állatorvosi kezeléseket, ha például találnak ideiglenes befogadót, vagy maga a bejelentő tudja vállalni az állat tartását a felépülés és a gazdi keresés ideje alatt. Hozzátette, a legborzalmasabb az, hogy a hazai állatvédelemben a legalapvetőbb feltételek hiányoznak. A rossz állattartási szemléleten túl nincs kidolgozott háttere az állatvédelemnek, a legtöbb állatvédő nem kap semmilyen képzést, a munkájukat nem ismerik el, és nem is támogatják.

Az elnök kiemelte, önként, társadalmi munkában nagyon nehéz ezt a fajta tevékenységet végezni. Ha találnak egy cicát, azon kell gondolkozni, hogy hol helyezzék el. Mindezen megpróbáltatásokon túl sokszor éri őket atrocitás is, amikor nem tudunk azonnal menni és cselekedni. Éppen ezért próbálják az emberekkel megértetni és megismertetni a hazai állatvédelem aktuális helyzetét. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen minden magyar állatvédő maximálisan megteszi a tőle telhetőt a védtelen állatokért.

Az ideiglenes befogadók egy-egy cica vagy kutya elhelyezésében tudnak segíteni. A szervezet a takarmányozást és az állatorvosi költségeket vállalja, a befogadónak szeretetet, gondoskodást és biztonságot kell nyújtania az állatnak. Ha valaki nem tud befogadással segíteni, de úgy érzi, valamivel támogatni kívánja az állatvédelmet, megteheti adományozással is. Az egyesület szívesen fogad például állateledeleket, cicaalmot, fertőtlenítő szereket, már nem használt edényeket és tiszta törölközőket, pokrócokat vagy pénzbeli adományt a számlaszámára utalva.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete már több mint öt éve tevékenykedik a városban és környékén. A szervezet tagjai nagyon büszkék arra, hogy önerőből és támogatásokból több mint 300 utcai cicát és nehéz helyzetben élő állattartóknál élő egyedet tudtak ivartalaníttatni. Ez utóbbi mellett a fiatalok oktatása és szemléletformálása a legfontosabb a felelős állattartás tekintetében – vallják az állatvédők.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.