péntek, december 14, 2018
Civil Hírügynökség

Hulladékszobrokkal a biodiverzitásért – pályázat

hulladekSzobrok-180102

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas hulladékszobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá, és osztatlan sikert aratott.

A program a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál és a Greenius szervezésében 2018-ban folytatódik, ezúttal a Biodiverzitás azaz a biológiai sokféleség, illetve az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerül a fókuszba.

A nevezés bárki számára nyitott és ingyenes, a szervezők minden pályázónak lehetőséget adnak a mentorokkal, művészeti, szakmai tanácsadókkal való konzultációra és segítenek az alapanyagok beszerzésében.

2018-ban a pályázók 3 kategória közül választhatnak:
– amatőr
– művész (rendelkezik művészeti képzés adta diplomával vagy már elismert alkotó)
– diák (közép- vagy felsőoktatási intézmény hallgatója)
A 2018-as Trash Art Magyarország versenyre  2018. február 28-ig lehet nevezni

A részletes kiírás és a jelentkezési lap az alábbi linkeken érhető el:
http://godollofilmfest.com/hu/trash-art-2018

A tavalyi évhez hasonlóan a pályaművek ismét Gödöllőn kerülnek először bemutatásra 2018. május 24-én, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként, majd a kiállítás országszerte több helyszínen is látható lesz. Az amatőr, művészeti és diák pályázók között értékes díjak kerülnek kiosztásra a Fesztivál záró napján, május 27-én.

Gödöllőn, a programhoz magyar ökodizájnerek és ökoszobrászok, alkotócsoportok is csatlakoznak, akik saját kiállításon, a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatják be az újrahasznosítás és újra használat által készített termékeiket.

Meghökkentő és elgondolkodtató

A Trash Art Magyarország művészeti program Európában is unikális módon jelent meg a szemléletformálás piacán, meghökkentő és látványos szobraival. A szervezők célja, hogy minél szélesebb körben hívják fel a figyelmet modern korunk hulladék problémájára és a megoldási lehetőségekre a művészek egyedi szemléletének, látásmódjának segítségével.

2017-ben fiatal alkotókat, művészeti csoportokat hívtak meg a programba, amelynek témája az „Antropocén – Az ember kora” volt, ami szinte az összes magyar művészeti és agrár-intézményt, valamint több civil és szakmai csoportot is megihletett. Végül 17 alkotás került kiállításra Gödöllőn, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál ideje alatt idén májusban.

A verseny fődíját – az 1 millió forintot – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói nyerték el Gyerekjáték című alkotásukkal. A dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület pedig a verseny különdíját kapta Nem? Ez is?!… című szobrukért. Az ő jutalmuk egy bemutatkozó kisfilm volt, amit a Természetfilm.hu készített el.

A kiállítás az év folyamán az ország több fesztiváljára is meghívást kapott. Látható volt a Gödöllői Királyi Kastély parkjában, majd a Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és az Art Moments Fesztivál keretében Budapesten is. Ennek és a közösségi médiának köszönhetően több mint 2 millió emberhez jutott el a program üzenete.A projekt kiemelt támogatója a Földművelési Minisztérium, szakmai partnerei pedig magyar hulladékhasznosító cégek és hulladékkezelők voltak, akik alapanyaggal, szakmai tanácsokkal látták el a pályázókat.

Végleges helyükre kerültek a szobrok

Az év végéhez közeledve megérkeztek a szobrok végleges helyükre. Vannak, amelyek az alkotócsoportok városaiba kerültek vissza, míg a fém szobrok Budapesten, a Budafoki úton található Inter-Metal Recycling Kft. parkjában kerülnek kiállításra, az oda tervezett szoborpark első darabjaiként. A tervek szerint a Trash Art program következő éveiben készülő fémszobrok is itt lesznek megtekinthetők a nagyközönség számára.

További információ a programról:
http://godollofilmfest.com/hu/trash-art
https://www.facebook.com/trasharthungary
A Trash Art Magyarország programkoordinátora:
Hankó Gergely 06 30 314 7550
gergely@greenius.hu

 

Forrás: greenfo.hu

Friss műsorok

Comments are closed.