hétfő, március 25, 2019
Civil Hírügynökség

Hon-vágy – A te lakásod, az én otthonom – fotópályázat

honVagy-180821

“Hon -vágy – A te lakásod, az én otthonom” címmel hirdet fotópályázatot a Habitat for Humanity és a PHOO kortárs fotográfiai magazin. Az őszig tartó pályázati időszak alatt a szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek tematizálják az albérletben élők helyzetét, illetve a fotográfia eszközével jelenítenek meg történeteket, élethelyzeteket.

Ma Magyarországon az emberek kilencven százaléka saját tulajdonú lakásban, házban él. Ezen felül majdnem egymillió ember lakik albérletben, bérlakásban. Napjainkban ezeknek az embereknek a helyzete korántsem könnyű, a rendszerváltás óta a nagyrészt feketén, informálisan és drágán kiadott „albérletek”, azaz a magánbérlakás-szektor által nyújtott lakhatási lehetőségek az utóbbi néhány évben drámaian tovább romlottak. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt hat évben országosan 87 százalékkal, Budapesten pedig több mint duplájukra emelkedtek az albérletek árai. A rövid távú lakáskiadás elterjedésével és a munkalehetőségek városokba koncentrálódásával is magyarázható áremelkedés azonban nem hozta magával sem a lakások minőségének javulását, sem az albérlők jogi helyzetének tisztulását sem.

Erre a helyzetre is reagálva Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységgel foglalkozó, nemzetközi civil szervezet fotópályázatot hirdet. A pályázat célja felhívni a figyelmet a hazai bérlakásszektorban élők helyzetére, valamint megjeleníteni a bérelt otthonok és bérlők sokszínűségét.

A beérkezett alkotásokból a szervezet a PHOO kortárs fotográfiai magazinnal együttműködve az októberi Lakhatás Hete programsorozatra rendez fotókiállítást, aminek kiemelt témája idén szintén a hazai bérlakásszektor lesz.

A pályázat fotószakmai hátterét a PHOO kortárs fotográfiai magazin adja, amely az igényes látvány és a gondolatébresztő történetek bemutatását tűzte ki küldetésének a fotográfiában. A magazin korunk legfrissebb problémáira, társadalmi kérdéseire ad vizuális reflexiót, együtt a klasszikus, múltidéző értékekkel.

A kiírók 2018.  szeptember 10-ig várják a fotókat és fotósorozatokat. A pályázat keretein belül összesen 25 kép kerül kiállításra az októberi Lakhatási Világnapon, illetve 4 pályázó részesül díjazásban. A pályázat részletei a hon-vagy.hu (https://landing.habitat.hu/hon-vagy-fotopalyazat/ ) oldalon olvashatóak!

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.