csütörtök, augusztus 22, 2019
Civil Hírügynökség

Hogyan robbanhat fel az akkumulátorod?

ketMolnar-180219

A feltöltött akkumulátor nagy mennyiségű energiát tárol, akárcsak például egy benzines kanna, és hasonlóan veszélyes is lehet.

Egy ügyfelünk a napokban azzal a panasszal fordult hozzánk, hogy felrobbant a Volkswagen Transporterben egy Electric Power 72Ah órás akkumulátor, amit 2015-ben vásárolt bocskaikerti üzletünkből. Egy teljesen megbízható akkumulátorról beszélünk, ami megfelelő használat és ellenőrzés mellett lehetetlen, hogy felrobbanjon. De mégis mi lehetett ennek az oka?

A feltöltött akkumulátor nagy mennyiségű energiát tárol, akárcsak például egy benzines kanna, és hasonlóan veszélyes is lehet. Ha valaki óvatlanul rövidzárlatot okoz úgy, hogy a motorházban esetleg óvatlanul rátesz vagy esetleg ráejt egy szerszámot az akkumulátor pólusaira, óriási szikrázás és ívkisülés mellett akkora áram indul meg, hogy az akkumulátor lemezei deformálódnak, elektrolitja pedig gázzá alakulva szétveti a házat, szerteszét fröcskölve a megmaradt maró folyadékot. Súlyos személysérülés és anyagi kár lehet a következménye. A Transporterben az akkumulátor a műanyag tartót és egyéb közeli műanyag elemeket darabokra törte. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Régebbi, egyszerű autókon könnyű megelőzni az ilyesmit, csak le kell venni a sarut a szerelési műveletek előtt. Modern, elektronikus berendezéseket tartalmazó autón ez nem jó módszer, mert sok minden (óra, fedélzeti számítógép, rádió) lenullázódik, és elfelejti az adatokat, a külön akkumulátoros riasztó viszont beindulhat. Az ilyen autót érdemesebb szervizbe vinni probléma esetén.

Szakember segítségével megoldható, hogy akkumulátor cseréjét úgy hajtsuk végre, hogy az autó végig elektromos feszültég alatt álljon. Így nem szükséges újra beállítani az egyéb elektromos eszközöket. Robbanást okozhat töltéskor az akksiban keletkező oxigén és hidrogén, amelyek elegyét durranógáznak hívjuk. A detonációt egy szikra is kiválthatja, ezért legyünk óvatosak az akkumulátor töltő kapcsainak felhelyezésekor és levételekor.

Továbbá, némiképp meglepő módon, de akkor is felrobbanhat az akkumulátor, amikor ráadnak egy nagyobb terhelést, például indítóznak. Ezt az okozza, hogy az elhanyagolt akkumulátorban nagyon lecsökkent az elektrolit szint, ilyenkor a lemezek felső szintje szabadon marad, nem lepi el a folyadék és nagy áramkivétel esetén szikra ugrik át közöttük, begyújtva a durranógázt.

Fontos megemlíteni, hogy a nyitott akksik esetében – már pedig jelen esetben erről volt szó – nagyon fontos, hogy bizonyos időnként ellenőrizzük a folyadékot! Minden esetben desztilált vízzel töltsünk utána, ha folyadékhiányt észlelünk. Az akkumulátort megpróbáltuk garanciáztatni, de a gyártó egyértelműen elutasította. Mivel a garancia már lejárt közel egy éve, és alap esetben egy akkumulátor nem tud felrobbanni. A robbanás a fent említett okok miatt következhet be.

Két Molnár Autó Kft. www.ketmolnarauto.hu

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.