hétfő, március 25, 2019
Civil Hírügynökség

Hihetetlen mértékben és drasztikusan fogynak

csimpanz-180710

Számos állatvédő, és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, és a Jane Goodall Intézetek világszerte július 14-én ünneplik idén először a “World Chimpanzee Day”-t, vagyis a Csimpánzok Világnapját.

1960 július 14-én Dr.Jane Goodall ezen a napon lépett a tanzániai Gombe Nemzeti Park partjára, és kezdte meg az ott élő csimpánzok kutatását, ami azóta is folyamatosan zajlik.

Miért tartjuk fontosnak megtartani ezt a napot?

Az 1900-as évek kezdetekor még 3.000.000 csimpánz élt Afrika trópusi dzsungeleiben, ami mára már töredékére fogyatkozott, az ott élő állatokkal egyetemben. Jelenleg kevesebb mint 150.000 csimpánz él a szabadban. Hihetetlen mértékű, és drasztikus ez a fogyatkozás.
Az emberen kívül egyik főemlős faj egyedszáma sem növekedett az elmúlt 50 év alatt.

A csimpánzokat az erdőírtások, a bozóthús kereskedelem, és az illegális vadállat kereskedelem veszélyezteti napjainkban is.

Éppen ezért indították el a Jane Goodall Intézetek a csimpánz védelmi programjaikat Afrikában. Egyik legnagyobb, és leghíresebb ezek közül a Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga Csimpánz-árvaház, és Rehabilitációs Központ, ahova az árván maradt, és kereskedőktől, állatkertektől, cirkuszoktól elkobzott állatok kerülnek, és kapnak egy második esélyt tőlünk emberektől.

A Központ fenntartását a Jane Goodall Intézetek vállalták magukra, amit virtuális örökbefogadási, támogatási programmal finanszíroznak. A magyarországi intézet a Csimpánzok Világnapja alkalmából, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Szemlő-hegyi-barlang támogatásával vendégül látja a magyaroszági örökbefogadó szülőket.

Dr.Jane Goodall így vall erről a napról:

Boldog Csimpánzok Világnapját kívánunk mindenkinek!

 

Forrás: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.