szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Hetente vizitelnek és nevettetnek

bohocdoktorok-170725

Pirosra érett a bohócdoktor csapat! Idén először vehették kézbe a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészei a szakmai rátermettségüket és a sok éves munkát és tanulást igazoló okleveleket.

Az Alapítvány 20 éve kezdte magyarországi munkáját, ma már több mint 15 intézményben dolgoznak bohócdoktorok országszerte, heti rendszeres vizitekkel, speciális interaktív előadásokkal. A gyógyító nevettetés módszertana a közös játék-örömre épül, a fantázia segítségével észrevétlenül kizökkent mindenkit abból, amiben előtte volt – a betegség és a jövő miatti szorongásból, aggodalomból, a múlt fájdalmaiból, a rossz emlékekből.

A bohócdoktor feladata nagyon összetett, sokféle tudást kell hozzá adott pillanatban előhozni. Ahhoz, hogy a kórházi munkát biztonsággal végezhessék, nemcsak színészi képességekre, jó kommunikációs készségekre, empátiára van szükség, hanem a betegség-állapot ismeretére is: hogy milyen betegnek lenni, milyen az a helyzet amiben a beteg van, mit lehet vele mozogni.

A képzés

A tréning portfolió kidolgozását a sok éve gyűlt tapasztalat és igény hívta elő, melyet a nemzetközi Red Nose International szakmai stábja (melyben a magyar kollégák is aktívan részt vettek) dolgozott ki, így a legfontosabb ismeretek rendszerezett elsajátítása, átadása és további kurzusok kidolgozása is lehetővé vált. A művészi technikán túl, a bohócdoktoroknak meg kell tanulni a páros munka szabályait, az improvizációt, és mindezek után azt, hogy ezeket hogyan lehet alkalmazni kórházi helyzetben, közvetlen kapcsolatba kerülve beteggel, hozzátartozóval, ápolóval, orvossal. Ez nagyon eltér a színházi helyzetektől. Ezen kívül tanulnak az eszköz használatról, pl. hangszer, zsonglőr eszközök, és bűvész trükkök alkalmazásáról. A képzés további fontos része az elméleti oktatás, amelyen kommunikációs, pszichológiai, szociológiai, és alapvető egészségügyi kurzusokat kell elvégezni.

Büszkék vagyunk rá, hogy idén már 19 kollégánk teljesítette a sok éves bohócdoktori munkával és tanulással megszerezhető képesítést, 3 bohócdoktorunk pedig az ezer vizit után járó éremmel kapott új szakmai elismerést!

 

Forrás: pirosorr.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.