szombat, május 27, 2017
Civil Hírügynökség

Helyi szinten is lehet alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz

Klimavaltozas-170515

Az Energiaklub tovább munkálkodik azon, hogy a magyarországi települések vezetői felkészülhessenek az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak enyhítésére. A települési klímavédelemmel kapcsolatos feladatokról és lehetőségekről szóló képzés segíti a döntéshozókat abban is, hogy felkészülten tudják lehívni az erre a területre szánt uniós forrásokat.

Aszály, árvíz, viharos szél és melegebb időjárás – erre kell felkészülni a következő évtizedekben Magyarország nagy részén. A legújabb tudományos kutatások szerint hazánk Európa egyik legsérülékenyebb országai közé tartozik az éghajlatváltozás káros hatásai szempontjából. A nyár egyre melegebb lesz, akár 37-42 Celsius-fokokra is lehet majd számítani, tovább csökken a csapadékos napok száma és az éves csapadékmennyiség, a kevés hűsítő eső pedig hirtelen, nagy mennyiségben és gyakran heves zivatarok kíséretében zúdul majd le.

A kibocsátások csökkentése nemzetközi erőfeszítéseket igényel, az alkalmazkodás feladatai azonban természeténél fogva elsősorban helyben láthatóak el hatékonyan. Így az alkalmazkodás kérdése a helyi önkormányzatok számára központi kérdéssé válik, mind a hosszú távú tervezés és sikeres fejlődés, mind a napi szintű problémák esetében.

Az alkalmazkodás (adaptáció) témája sok szakterületet és alapellátó rendszert érint, a mezőgazdaságtól kezdve az egészségügy, a vízgazdálkodás, a katasztrófavédelem, a településtervezés szakembereinek is figyelembe kell venni a várható következményeket. Az alkalmazkodásra számos lehetőség adódik: a szabályozások és tervek módosítása, bizonyos beruházások, szemléletformálás; mégis leginkább egy új szemléletmódra van szükség, mely figyelembe veszi a várható éghajlati kockázatokat a döntések során.

Mivel az adaptáció igénye csak a közelmúltban merült fel, különösen Közép-Európában a helyi önkormányzatok általában nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel és képességekkel az éghajlatváltozás okozta kihívások kezeléséhez. Ezért indította el az Energiaklub azt a nemzetközi projektet, amelyben átadja a korábbi, nagy sikerű Klímaválasz projekt keretében szerzett tapasztalatait Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának, és újabb ingyenes képzést tart az érdeklődő önkormányzati szakemberek számára.

„A képzési program naprakész ismereteket és konkrét támpontokat ad a települések vezetőinek és szakembereinek, hogy fel tudjanak készülni a klímaváltozás hatásaira, azonosítani tudják a szükséges intézkedéseket, majd ezeket hatékonyan építsék be a helyi tervezési folyamatokba és szabályozásokba. Így képessé válnak arra, hogy hosszabb távon és rendszerben gondolkodva találjanak megoldásokat a káros hatások mérséklésére” – mondta Pej Zsófia, a képzési projekt vezetője.

A háromnapos képzés helyszíne: MagNet Közösségi Ház, Budapest, VI. ker. Andrássy út 98.

Időpontok: 2017. május 26, június 2. és június 9., naponta 10-16.30-ig.

Jelentkezni május 20-ig lehet az Energiaklub honlapján (http://www.energiaklub.hu/hirek/alkalmazkodjunk-az-eghajlatvaltozashoz-ingyenes-trening-4470%20 ) lehet. A képzés programja ugyanitt tekinthető meg.

A képzési projekt a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Pej Zsófia
projektvezető
Energiaklub
pej@energiaklub.hu
+36 20-999-7963

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.