szerda, március 20, 2019
Civil Hírügynökség

Háztartási veszélyes hulladékok és kezelésük

ehulladek-180415

Háztartásainkban sokszor keletkezhet olyan hulladék, amelyet nem megfelelően kezelünk, egyszerűen hanyagságból vagy mert nem vagyunk tudatában annak, hogy az adott anyag milyen hulladék kategóriába tartozik. Ha az utóbbi eset áll fenn, érdemes tájékozódnunk a témában, hogy a későbbiekben tudatosabban kezelhessük az otthonainkban keletkező hulladékot.

Fokozott odafigyelésre van szükség a veszélyes hulladéknak számító anyagoknál, mert ezek a legkisebb mennyiség esetén is súlyos problémát jelenthetnek. Minden olyan anyag, ami eredete, összetétele miatt az egészségünkre és/vagy környezetünkre kockázatot jelenthet ebbe a kategóriába tartozik. Soha sem szabad ezeket hulladékféléket lefolyóba vagy vécébe önteni, házilag elégetni, háztartási szemétbe dobni vagy közvetlenül az élővizekbe és a talajba juttatni!

Annak érdekében, hogy a fent említett anyagok a lehető legkisebb káros hatással legyenek ránk és a természetre, fontos lenne, hogy a kijelölt gyűjtőhelyeken adjuk le őket. Az alábbiakban a leggyakoribb veszélyes hulladékfajtákra és ezeknek megfelelő leadási helyeire olvashatunk példákat.

Akár heti szinten többször is keletkezhet konyhánkban veszélyes hulladék használt sütőolaj, egyéb sütéshez használt zsiradékok formájában. Mivel vizeinkre rendkívül káros hatással lehetnek, ezért a legideálisabb, ha jól zárható tárolóban edényekbe gyűjtve leadjuk pl. hulladékudvarokban, MOL benzinkutakon, COOP áruházakban.

Jellemző, hogy otthon sok lejárt szavatosságú vagy feleslegesen vásárolt gyógyszert tartogatunk, de ezeket bármelyik gyógyszertárban vagy egyéb gyógyszerforgalmazást végző üzletben van lehetőségünk leadni.
Az elemmel működő használati tárgyainkban célszerű lenne lecserélni az egyszer használatos elemeket a tölthető változatra. Bár még így is keletkezne bizonyos mennyiségű veszélyes hulladék, jó hír, hogy az elemek leadását talán a legegyszerűbb megoldani, mivel minden nagyáruházban, iskolákban és közintézményekben találhatunk kihelyezett gyűjtőket. A hulladékká vált akkumulátorok pedig visszavihetőek a forgalombahozatali helyre, de leadhatók benzinkutakon és hulladékudvarokban is.

Sok tisztítószer és háztartási vegyszer is veszélyes hulladéknak minősül, ezért mértékkel használjuk ezeket. Nagyon könnyen bekerülhetnek a vizeinkbe, levegőbe,és fokozott veszélyt jelenthetnek a kisgyerekre és házikedvenceinkre is. Ha van rá lehetőségünk inkább használjunk környezetbarát megoldásokat, mert ugyanolyan hatékonyak mint a vegyszeres társaik. Keletkezhetnek többek között higanytartalmú hulladékaink (higanyos mérőeszközök), illetve a különböző festékek, lakkok és hígítók, melyeket tárolóikkal együtt hulladékudvarokban tudunk leadni.

Manapság egyre nagyobb méreteket ölt az emberek által felhalmozott e-hulladék. Ebbe a kategóriába tartoznak tévék, okostelefonok, számítógépek, laptopok stb. Gyakran cseréljük ezeket az eszközeinket, vagy a divat változása, vagy a rövid garancia miatt, és mivel legtöbbjük tartalmaz veszélyes vegyületeket is, ezért fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, miután már nem használjuk őket. Előrelépés volt az e-hulladékok kezelésénél, hogy ma már minden olyan üzletben ingyenesen leadhatjuk ezeket ahol azonos funkciójú eszközöket árusítanak, akkor is, ha mi az adott terméket nem ott vettük. Továbbá más kereskedelmi egységekben is találhatunk e-hulladék gyűjtésére kijelölt tárolókat.

Megemlítendő, de a fentebbieknél ritkábban előforduló veszélyes hulladék szintén a legtöbb növényvédő-, rovarirtó-, gombaölő-, gyomirtószer is. Használatuk mértékét a lehető legkisebbre kellene csökkenteni, a vegyszereket pedig szelídebb növényvédőkkel kiváltani. Tárolóikkal együtt veszélyes hulladékként kezelendők, megsemmisítésük legtöbbször égetéssel történik.

Az autóhulladékok, forgalomból kivont járművek is veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezeket a gyártónak, forgalmazónak vagy egy hivatalosan nyilvántartott bontónak a jármű tulajdonosa ingyenesen átadhatja, a költségek nagy részét az autóipar állja.

Takács Hédi

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.