hétfő, szeptember 24, 2018
Civil Hírügynökség

Háztartási veszélyes hulladékok és kezelésük

ehulladek-180415

Háztartásainkban sokszor keletkezhet olyan hulladék, amelyet nem megfelelően kezelünk, egyszerűen hanyagságból vagy mert nem vagyunk tudatában annak, hogy az adott anyag milyen hulladék kategóriába tartozik. Ha az utóbbi eset áll fenn, érdemes tájékozódnunk a témában, hogy a későbbiekben tudatosabban kezelhessük az otthonainkban keletkező hulladékot.

Fokozott odafigyelésre van szükség a veszélyes hulladéknak számító anyagoknál, mert ezek a legkisebb mennyiség esetén is súlyos problémát jelenthetnek. Minden olyan anyag, ami eredete, összetétele miatt az egészségünkre és/vagy környezetünkre kockázatot jelenthet ebbe a kategóriába tartozik. Soha sem szabad ezeket hulladékféléket lefolyóba vagy vécébe önteni, házilag elégetni, háztartási szemétbe dobni vagy közvetlenül az élővizekbe és a talajba juttatni!

Annak érdekében, hogy a fent említett anyagok a lehető legkisebb káros hatással legyenek ránk és a természetre, fontos lenne, hogy a kijelölt gyűjtőhelyeken adjuk le őket. Az alábbiakban a leggyakoribb veszélyes hulladékfajtákra és ezeknek megfelelő leadási helyeire olvashatunk példákat.

Akár heti szinten többször is keletkezhet konyhánkban veszélyes hulladék használt sütőolaj, egyéb sütéshez használt zsiradékok formájában. Mivel vizeinkre rendkívül káros hatással lehetnek, ezért a legideálisabb, ha jól zárható tárolóban edényekbe gyűjtve leadjuk pl. hulladékudvarokban, MOL benzinkutakon, COOP áruházakban.

Jellemző, hogy otthon sok lejárt szavatosságú vagy feleslegesen vásárolt gyógyszert tartogatunk, de ezeket bármelyik gyógyszertárban vagy egyéb gyógyszerforgalmazást végző üzletben van lehetőségünk leadni.
Az elemmel működő használati tárgyainkban célszerű lenne lecserélni az egyszer használatos elemeket a tölthető változatra. Bár még így is keletkezne bizonyos mennyiségű veszélyes hulladék, jó hír, hogy az elemek leadását talán a legegyszerűbb megoldani, mivel minden nagyáruházban, iskolákban és közintézményekben találhatunk kihelyezett gyűjtőket. A hulladékká vált akkumulátorok pedig visszavihetőek a forgalombahozatali helyre, de leadhatók benzinkutakon és hulladékudvarokban is.

Sok tisztítószer és háztartási vegyszer is veszélyes hulladéknak minősül, ezért mértékkel használjuk ezeket. Nagyon könnyen bekerülhetnek a vizeinkbe, levegőbe,és fokozott veszélyt jelenthetnek a kisgyerekre és házikedvenceinkre is. Ha van rá lehetőségünk inkább használjunk környezetbarát megoldásokat, mert ugyanolyan hatékonyak mint a vegyszeres társaik. Keletkezhetnek többek között higanytartalmú hulladékaink (higanyos mérőeszközök), illetve a különböző festékek, lakkok és hígítók, melyeket tárolóikkal együtt hulladékudvarokban tudunk leadni.

Manapság egyre nagyobb méreteket ölt az emberek által felhalmozott e-hulladék. Ebbe a kategóriába tartoznak tévék, okostelefonok, számítógépek, laptopok stb. Gyakran cseréljük ezeket az eszközeinket, vagy a divat változása, vagy a rövid garancia miatt, és mivel legtöbbjük tartalmaz veszélyes vegyületeket is, ezért fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, miután már nem használjuk őket. Előrelépés volt az e-hulladékok kezelésénél, hogy ma már minden olyan üzletben ingyenesen leadhatjuk ezeket ahol azonos funkciójú eszközöket árusítanak, akkor is, ha mi az adott terméket nem ott vettük. Továbbá más kereskedelmi egységekben is találhatunk e-hulladék gyűjtésére kijelölt tárolókat.

Megemlítendő, de a fentebbieknél ritkábban előforduló veszélyes hulladék szintén a legtöbb növényvédő-, rovarirtó-, gombaölő-, gyomirtószer is. Használatuk mértékét a lehető legkisebbre kellene csökkenteni, a vegyszereket pedig szelídebb növényvédőkkel kiváltani. Tárolóikkal együtt veszélyes hulladékként kezelendők, megsemmisítésük legtöbbször égetéssel történik.

Az autóhulladékok, forgalomból kivont járművek is veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezeket a gyártónak, forgalmazónak vagy egy hivatalosan nyilvántartott bontónak a jármű tulajdonosa ingyenesen átadhatja, a költségek nagy részét az autóipar állja.

Takács Hédi

 

Forrás: humusz.hu

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.