szerda, március 20, 2019
Civil Hírügynökség

Hatodik helyen a magyar fa – Te szavaztál már?

2018-02-16 Hírfolyam, Kampány
zengoGesztFa-180201

13 ország fái között jelenleg a hatodik helyen áll Zengővárkony hős szelídgesztenyéje. Ha még nem szavaztál, itt teheted meg február 28-ig: www.treeoftheyear.org.

Ha már leadtad a voksod, kérjük, hogy oszd meg a fát versenybe jelölő Pécsváradért Alapítvány vdeóját minél szélesebb körben, és győzd meg ismerőseidet is az ügy fontosságáról:

https://www.youtube.com/watch?v=RF6lvmU8SkU!

Az Európai Év Fája verseny immár nyolc éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy igazi túlélő, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviseli, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek.

Akárcsak tavaly, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem könnyű választani – a hazai jelölt 12 versenytársa között megtalálhatjuk például a világ legnagyobb parafatölgyét, amely Portugália jelöltje, a cserkészmozgalom szimbólumává vált angliai tölgyet és idén először egy szépséges orosz fát is.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig március 21-én – amely a tavasz első napja és egyben az Erdők Világnapja is – a brüsszeli díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Tények és adatok:
• Idén 8. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt
• 13 ország 13 fája versenyez egymással
• Ezidáig összesen 3 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet
• 2018-ban újonnan csatlakozott Horvátország, Oroszország, Románia és Portugália
• Évente összesen több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra

A nemzetközi versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett. Folyamatosan várjuk a további csatlakozó országokat Európából!

A versenyben induló fákról képek letölthetőek itt: https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Media.aspx

Ismerkedjen meg a döntős fák történeteivel itt: https://www.treeoftheyear.org/ETY-2018/Uvod.aspx

Az Év Fája a facebookon – https://www.facebook.com/evfaja

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.