szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Hamarosan átadják a Vakok Kertjét

vakokKertje-180706

A Városliget megújulásának hírei folyamatosan foglalkoztatják a lakosságot, köztük természetesen a látássérülteket is, hiszen ők is gyakori látogatói és használói a zuglói közparknak. Már a beruházás tervezésének kezdete óta fokozott figyelem irányul valamennyi speciális igényű célcsoportra, így a gyerekek, turisták és idősek mellett a fogyatékos személyekre is.

A vak és gyengénlátó embereket azért is érinti érzékenyen a Liget felújítása, mivel a Vakok Kertje, mint kifejezetten a látássérült gyerekek és felnőttek pihenését, rekreációját biztosítani hivatott létesítmény, szintén teljesen megújul.

A Liget Projektet a kezdetektől figyelemmel követik az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős munkatársai. A tervezés időszakában történt előzetes egyeztetések során komplex akadálymentesítési koncepció készült a Városliget felújításához, a jelenlegi tervezési és kivitelezési folyamatokat ez alapozza meg. Bár az egyeztetések azóta is folyamatosak, sajnos érzékelhető, hogy a Liget Projekt háza táján gyakran kiszámíthatatlanul zajlanak az események.

Az elmúlt hetekben több egyeztetésen is részt vettünk a Városliget akadálymentes kialakításával kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten a vak és gyengénlátó felhasználók igényeivel kapcsolatos kérdések egyeztetését szolgálta, melyek során részletesen áttekintettük a beruházás terveit és a létesítményekben alkalmazandó akadálymentesítési megoldásokat. Július 5-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével és a beruházás számos szereplőjével közös egyeztetésen részletesen áttekintettük a Városliget megújuló és új létesítményeinek terveit, melyek számos innovációt és kényelmi funkciót tartalmaznak.

A hamarosan átadásra kerülő Vakok Kertje modern és akadálymentes környezetben várja majd látogatóit. A szabadtéri létesítmények teljes cseréjére kerül sor, így új útburkolat, pihenőpadok, növények és szabadtéri játékok, továbbá egy színpad és egy tapintható makett is szolgálja majd a látogatókat. Ezen felül a régi faház helyett egy modern, kör alaprajzú épület készül a kertben megrendezendő szabadidős programok kiszolgálására, ami kulturált körülmények között biztosítja mellékhelyiség használatának és a rendezvények lebonyolításához szükséges kisebb eszközök tárolásának a lehetőségét. A ház körül a tervek szerint pihenő padok lesznek, melyek mellett a rehabilitációs mérnök és az MVGYOSZ képviselői is javasolták telefon töltési lehetőség kialakítását. A Liget területén több ponton lesznek olyan ún. okos padok, melyek hasonló szolgáltatást nyújtanak bárki számára, így ezt a lehetőséget a Vakok Kertjében is biztosítani szükséges. A cél, hogy a Vakok Kertje a látássérült emberek védett közösségi tere legyen, mely éppúgy alkalmas egyéni, mint társas kikapcsolódásra.

A Liget teljes területén található útburkolatokban következetesen megjelennek a közutakról már ismert taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések, egyebekben pedig a beruházók a jól láthatóság követelményeinek való megfelelésre is ígéretet tettek. A látássérült látogatókat javaslataink alapján hangostérkép és a mindenki számára készülő mobiltelefonos alkalmazás is segíti majd a Ligetben való tájékozódásban, mely az ISO 40500 szabvány szerint kerül kialakításra. Az útburkolatokban elhelyezésre kerülnek továbbá olyan taktilisan és vizuálisan is jól érzékelhető egyedi, kör alaprajzú jelzések, melyek egy-egy fontos pontra, pl. múzeum vagy játszótér bejárata, hívják fel a figyelmet.

A Városliget területén több vendéglátó helyiség, játszótér, sportpark, múzeum, sportpálya, öltöző és nyilvános illemhely is létrejön vagy megújul. A játszótereken és a szabadtéri sportparkban a hagyományos játékok és fitnessz eszközök mellett olyanok is elérhetőek lesznek, melyek akár kerekesszékes gyermekek vagy felnőttek számára is használhatóak. Az illemhelyek egy része éjjel-nappal, ingyenesen használható lesz, a hagyományos helyiségek mellett családi és akadálymentes mosdók és öltözők is várják majd a látogatókat. Az illem- és vendéglátóhelyek épületein belül nem kerülnek elhelyezésre taktilis vezetősávok a kis alapterület és az átrendezhetőség miatt, viszont követelmény a kontrasztos kialakítás és a jó megvilágítás, valamint a jól olvasható sík- és pontírásos tájékoztató feliratok megléte.

A már átadott kutyafuttató többek között a vakvezetőkutyával közlekedő látássérültek kényelmét és biztonságát szolgálja. A segítő kutyák természetesen minden létesítménybe bemehetnek. Az egyeztetéseken résztvevők hangsúlyozták a személyzet felkészítésének fontosságát többek között az ilyen jellegű kérdésekben is.
A megújuló Ligetben található középületek kialakításáról részletesebb egyeztetés a felújítás következő ütemében várható.

 

Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.