szombat, április 20, 2019
Civil Hírügynökség

A hajléktalanok nem bűnözők!

targyaloteremHajlektalan-181021

Az első, gödöllői bírósági tárgyalás után Budapesten is sor került az első olyan bírósági ítéletekre, amelyeket a közterületi hajléktalanság hatósági üldözéséről szóló új szabályozás alapján hoztak.

Október 15-én lépett hatályba az a szabálysértési törvénybe foglalt rendelkezés, amely az ország minden településén, minden közterületen elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánítja a közterületi hajléktalanságot. Budapesten az elmúlt héten került sor az első olyan bírósági tárgyalásokra, amelyeket a rendőrség már az új szabályozás alapján indított hajléktalan emberek ellen.

Az első bíróság elé állított hajléktalan embert a Fővárosi Törvényszék figyelmeztette és a kirendelt védő díjának, 6350 forintnak a megfizetésére kötelezte. A második ügyben az „eljárás alá vont személy” egy 61 éves, tartós beteg nő volt, aki élettársa halála után vesztette el a lakhatását. Őt az Utcajogász Egyesület ügyvédei védték a tárgyalás során.

Az Utcajogász ügyvédei szerint az alkalmazott jogszabály a magyar állam által elvben elismert nemzetközi jogi egyezményekbe, valamint az Alaptörvény rendelkezéseibe ütközik. Ezért indítványozták, hogy az ügyben eljáró bírósági titkár a döntés előtt forduljon az Alkotmánybírósághoz, ami felülvizsgálhatná a vonatkozó szabályozást. A bíróság azonban egyaránt elutasította ezt, és az eljárás megszüntetésére vonatkozó indítványukat.

A bíróság nem engedélyezte, hogy az „eljárás alá vont” hajléktalan nő személyesen jelen lehessen a tárgyalóteremben. Abszurd módon ugyanabban az épületben kellett egy kamera és egy képernyő előtt ülnie – a közvetítést csak nehezen tudta követni, a bírósági titkár kérdéseit több alkalommal nem hallotta, illetve nem értette. Az őt védő ügyvédekkel is csak telefonon egyeztethetett. Az Utcajogász álláspontja szerint mindezek miatt sérültek a tisztességes eljáráshoz fűződő jogai, valamint a védelemhez való joga. Szintén sértette a tisztességes eljárás követelményeit, hogy a bíróság arra hivatkozva nem hallgatta meg a védelem tanúját (egy közeli lakót, aki ismeri az „eljárás alá vont” hajléktalan nőt), hogy ő „enyhítő körülményeket” tárna a bíróság elé.

A bíróság végül annak ellenére állapította meg a szabálysértést, hogy a szabálysértési törvénybe foglalt tényállást a hajléktalan nő nyilvánvalóan nem merítette ki: nem „egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül” élt közterületen. A rendőrség „közérdekű munka” (vagyis fizetés nélküli kényszermunka) kiszabását kérte. A bíróság végül „figyelmeztetés” mellett döntött. Az ítélettel szemben az ártatlanul elítélt hajléktalan nő fellebbezett – az ügy így másodfokra kerül. Ha pedig ott is jogsértő ítélet születik, az Utcajogász Egyesület kész a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni az ügyet.

2018. október 21-én tartották meg Zoltán bírósági tárgyalását, akit két nappal korábban, pénteken vett őrizetbe a rendőrség a Móricz Zsigmond körtéren. A tárgyalás gyorsan véget ért. Miután a bíró feltette az érintett egészségügyi állapotára vonatkozó kérdést és Zoltán elmondta, hogy érelzáródása, gerinctörése, csuklótörése és bordatörése is van, a bíró szünetet rendelt el és vélhetően emiatt be is fejezte a tárgyalást. Zoltánt szabadon bocsátották és az eljárást a rendes szabályok szerint folytatják egy később kijelölt időpontban. Ha a bíró valóban Zoltán egészségügyi állapota miatt fejezte be a mai gyorsított eljárást, akkor felmerül annak a gyanúja, hogy már az őrizetbe vétel sem volt jogszerű. A hajléktalan férfit az Utcajogász képviselte.

A Város Mindenkié csoport „A hajléktalanok nem bűnözők!” címmel nyílt levelet intézett az Országos Rendőrfőkapitánysághoz, amelyhez a Szabad aHang honlapon (https://szabad.ahang.hu/petitions/a-hajlektalan-emberek-nem-bunozok ) bárki tud csatlakozni. A levél arra kéri a rendőrséget, hogy ne kezeljék bűnözőknek a fedél nélkül élő embereket, a hajléktalanság kezelését hagyják az utcai gondozó szolgálatokra, és csak abban az esetben foglalkozzanak ezzel a problémával, ha azt a rendőrség életvédelmi kötelezettségei indokolják.

A levél elküldésén kívül A Város Mindenkié csoport mindenkit arra kér, hogy segítsen az Utcajogász Egyesület által összeállított jogi tájékoztató hajléktalan emberekhez való eljuttatásában, illetve jelentkezzen be a kunyhóban élő emberek védelmére szervezett riadóláncba.

>> Nyílt levél és petíció az Országos Rendőr-főkapitányságnak
http://utcajogasz.hu/2018/10/kisokos-az-eletvitelszeru-kozteruleti-tartozkodas-szabalyairol/
További információ: www.avarosmindenkie.hu
A Város Mindenkié blogja: www.avarosmindenkie.blog.hu
A Város Mindenkié a Facebookon: https://www.facebook.com/AVarosMindenkie

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.