szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Ha egy sötét utcán egyedül sétál hazafelé…

hazakiserotelefon-190801

Egy ideje Magyarországon is elérhető a Hazakísérő Telefon, de többen talán még nem is hallottak róla. Pedig hasznos szolgáltatásról van szó: biztonságérzetet nyújt azoknak, akik éjjel igyekeznek hazafelé.

Egy berlini ötletet alapul véve Magyarországon is elérhető már a Hazakísérő Telefon, amely épp arra jó, amit neve is sugall: a vonal másik végén jelentkező operátor mindaddig szóval tartja a telefonálót, míg a hívó haza nem ér.

A szolgáltatás hazai indítása egy magyar nő, Molnár-Csiki Maren nevéhez fűződik, aki 2017 novembere óta igyekszik biztonságérzetet nyújtani mindazoknak, akik egy sötét utcán igyekeznek haza. Bárki tárcsázhat, aki úgy érzi, hogy megnyugtatná, ha a sötétben bóklászva telefonálhat valakivel. Ha a hívó igényli, a térképes lekövetés is megoldható, azáltal, hogy az útba eső utcaneveket bediktálja. Baj esetén így mielőbb riasztható a segítség.

Molnár-Csiki Maren eleinte két, normál díjas telefonszámon várta a hívásokat, de az utóbbi időben történt fejlesztéseknek hála immár az ingyenes 06 80 442 422-es telefonszám is rendelkezésre áll. Az egyszemélyes projekt időközben pedig alapítvánnyá alakult. A hívható időszakok is bővültek, az első hónapokban ugyanis pénteken és szombaton fogadták csak hívásokat, egy ideje azonban hétköznap is működik telefonos hazakísérés.

Az időpontok a következőképp alakulnak az új rendszer alapján: hétfőtől szombatig 22 órától hajnali 4-ig, vasárnap pedig 22-től hajnali 1-ig lehet tárcsázni a számot.

Molnár-Csiki Maren egy normál díjas számot is üzemeltet az ingyenes hívható 80-as mellett, ehhez a 06 30 899 3465-öt kell tárcsázni. És hogy miről lehet beszélgetni? Ahogy lapunknak korábban fogalmazott, bármiről. Általában megkérdezi, milyen volt a buli, vagy a munka, és aztán van, aki elkezdi mesélni az életét. „Én meg hallgatom, és belekérdezek. Múltkor kérdezte valaki, hogy beszélhetünk-e kocsikról. Mondtam, hogy nekem egy tízéves Suzukim van, úgyhogy túl sokat nem fogok tudni mondani, erre le is tette.

De volt, aki azért hívott, mert a közértet kereste.” A beszélgetés addig tart, ameddig jólesik, illetve míg a telefonáló hazaér.
A Hazakísérő Telefon oldalán ( https://hazakiserotelefon.com/ ) azért hangsúlyozzák, hogy zaklató, telefonon keresztül szexuális kapcsolatot teremteni kívánó személyeket nem áll módjukba hazakísérni, ilyenkor megszakítják a beszélgetést.

„Sokan alkalmazzák ezt a telefonálós hazakísérést családon, baráti körön belül. Néha előfordul, hogy nem szeretnénk felébreszteni szeretteinket vagy nincsenek telefonközelben. A Hazakísérő Telefon azért jött létre, hogy minden éjszaka és mindenkinek legyen valaki, akit fel tud hívni” – írták.

Az alapítvány támogatók jelentkezését is várja, most ráadásul igen nagy szükség van rájuk: a kísérők laptopra gyűjtenek. A részleteket itt találja (https://www.facebook.com/145608936074340/photos/a.165929067375660/399999770635254/?type=3&theater )

 

Forrás: hvg.hu

Friss műsorok

Comments are closed.