szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Gyerekek Afrikáért országos diákkonferencia

2015-04-29 Esemény, Hírfolyam

Az Afrikáért Alapítvány HÍD programja keretében április 30-án diákkonferenciát szervez, ahol arról is vitatkoznak, hogy Magyarországon mit lehet tenni a fejlődő országokért.Matondot, a 14 éves kongói kislányt már három éve támogatja az egyik budapesti középiskola. Az Afrikáért Alapítvány HÍD programja keretében budapesti és ceglédi diákok globális problémákról tanulnak és társaiknak. 2015.04.30-án a Török Flóris Általános Iskolában szervezett diákkonferencián mindezeket az egyedi megoldásokat mutatják be, ahol arról is vitatkoznak, hogy Magyarországon mit lehet tenni a fejlődő országokért.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban az iskoláskorú gyermekek 28 %-a, azaz 7,3 millió gyermek nem jár iskolába. Többek között erről tanulnak a magyar diákok Magyarország több iskolájában az Afrikáért Alapítvány Humanitárius Iskolák és Diákok (HÍD) programja keretében. A HÍD célja, hogy a magyar iskolák és diákok kulturális és ismeretterjesztési programokon keresztül megismerhessék a globális problémákat, és a megoldások keresésén is együtt gondolkozhassanak. A diákok kitalálnak egy jótékonysági eseményt, amelyet prezentálnak iskolán belül vagy kívül. A gyermekek a program keretében már jótékonysági iskolabüfét is szerveztek, és az összegyűlt 40000 forintot Matondonak, a kongói kislánynak küldték. Mások színdarabot rendeztek és tanzániai iskolásokkal leveleztek.

A Fejlesztés Európai Évének keretében az egyedülálló diákkonferencia központi témája ezek a programok, illetve és a magyar és kongói iskolák közötti különbségek. Diákok és tanárok vitatkoznak a megoldási lehetőségekről és a fejlesztésről.

Az Afrikáért Alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban oktatási, szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet: a fővárosban, Kinshasában az Othniel Általános és Középiskolát, a La Providence árvaházat tartja fenn és számos fővárosi és vidéki egészségügyi központot támogat. Magyarországon globális nevelés és kulturális programok formájában mutatja be az afrikai kultúrát.

Helyszín: Török Flóris Általános Iskola , 1237 Budapest, Dinnyehegyi köz 2.
Időpont: 04.30.(csütörtök) 14:00-16:00

A diákkonferencia programja

14:00 – 14:10 France Mutombo, az Afrikáért Alapítvány elnöke megnyitja a diákkonferenciát és röviden bemutatja HÍD programot.
14:10 – 14:30 Morvai Szilveszter, szekszárdi tanár 10 napot töltött el kongói iskolánkban, a College Othnielben. Tapasztalatairól és benyomásáról fog beszámolni.
14:30 – 15:00 Az eddigi jó példákat, megvalósított HÍD projekteket bemutatja három különböző iskolából egy- egy diák. A projektek között szerepelt színdarab bemutatása, iskolabüfé szervezése, levél- és rajzváltás tanzániai és egy magyar gyerekek között (Lauder Javne Iskola, a Hunfalvy János Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskolából és a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola).
15:00 – 15:10 Szünet
15:10 – 16:00 Kerekasztal-beszélgetés egy diák, egy tanár és egy volt afrikai önkéntesünk részvételével az alapítvány és az iskolák közötti együttműködési lehetőségekről. Együtt gondolkodunk arról, hogy a HÍD programhoz milyen ötleteket tudnánk a jövőben felhasználni.

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

Comments are closed.