szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

A gyámhatóság köteles tűrni a nyilvános kritikát

varos-170123

A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület közös válasza Budapest Főváros Kormányhivatala 2017. január 20-ai közleményére

Budapest Főváros Kormányhivatala 2017. január 20-án közleményt tett közzé honlapján Bosch Erzsébet és gyermeke, Gabriella ügyében. A kormányhivatal közleménye szerint a XVIII. Kerületi Hivatalának gyámhatósága a törvényi kötelezettségeknek eleget téve, jogszerűen hozta meg határozatát. A közlemény mind a sajtó, mind a civil szervezetek képviselőit valótlanságok terjesztésével vádolja, valamint önmérsékletre kéri őket.

Súlyosan aggályosnak tartjuk, hogy a közleményt kiadó szerv, Budapest Főváros Kormányhivatala úgy nyilatkozott az első fokú hatósági eljárásról, valamint az első fokon született, nem jogerős határozatról, hogy fellebbezés esetén másodfokú fórumként jár majd el az ügyben.

Ezen kívül, a közlemény több pontja is aggályos. Többek között a következőképpen utal Bosch Erzsébet két idősebb gyermekének, a Gabriellát érintő első fokú hatósági eljárásban tényként nem értékelt, az ideiglenes hatályú elhelyezésről szóló határozat meghozatalában semmilyen szerepet nem játszó kiemelésére: „Ezek a bírósági és hatósági intézkedések sem történtek véletlenül.” A közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szerint a közigazgatási szervek a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően kötelesek eljárni, jóhiszeműen, továbbá a jogszabály keretei között az ügyfél jogát és jogos érdekét szem előtt tartva. Álláspontunk szerint az ilyen rosszhiszemű, sejtető megnyilvánulások mind tartamában, mind megfogalmazásában méltatlanok egy magyar államigazgatási szervhez.

Egy hatósági határozat jogszerűségének, valamint az indokolásában bizonyítékként értékelt tények valóságtartamának vitatása olyan jog, amelyet nem csak a közigazgatási hatósági eljárási törvény, de Magyarország Alaptörvénye is garantál. A közhatalom-gyakorlók, így a gyámhatóságok is tűrni kötelesek, hogy tevékenységükkel a nyilvánosság foglalkozik, eljárásaikat az ügyfelek a jogorvoslati lehetőségek kimerítésén túl nyilvános kritikával is illetik. Az Utcajogász fellebbezéssel fog élni a gyámhatósági határozat ellen.

Bővebb információ az ügy hátteréről:
http://avarosmindenkie.blog.hu/2017/01/20/torvenytelen_es_embertelen_gyermekkiemeles_ellen_tiltakozott_a_varos_mindenkie

——

A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.

További információ: http://avarosmindenkie.blog.hu/
A Város Mindenkié a Facebookon: https://www.facebook.com/AVarosMindenkie

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászok csoportja, akiknek célja a lakhatási gondokkal küzdő emberek jogainak védelme. Víziónk egy igazságos és befogadó társadalom, amelyben mindenki számára egyenlően érvényesülnek az emberi jogaik, különös tekintettel a szociális jogokra, és biztosított a méltó és megfizethető árú lakhatáshoz való hozzáférés.

További információ: http://utcajogasz.hu/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.