vasárnap, október 21, 2018
Civil Hírügynökség

Függőség és boldogság

noiesFerfias-151124

Bár valóban örömöt és (ál)boldogságot nyújt sok szenvedélybetegség, ám ha valaki erősen belemerül, pontosan tudja, hogy pótmegoldást választott. Mit tehet az, aki evéssel, nyugtatóval, alkohollal esetleg túlhajtott szexszel, játékkal tölti meg a napjait, de titokban valódi életre vágyik? A Lélekben Otthon Alapítvány és a Kossuth Klub sorozata erre keresi a választ.

Jegyek előadás előtt 1000 forintért vásárolhatók
Érdeklődés: veressag@gmail.com, 30-97-11-827

December 1. Nőies és férfias függőségeink – Hoyer Mária
December 15. Kiből lesz a szenvedélybeteg? – Komáromi Éva
Január 12. Társfüggőség – Komáromi Éva
Január 26. Megesszük a boldogságot? – Berczik Krisztina
Február 9. Össztársadalmi gyógyszerfüggés – Z. Fodor Miklós
február 23. Segítő-önsegítő módszerek – Szentesi Péter

Következő előadás: december 1. 17.30  Nőies és férfias függőségeink

Köztudott, hogy léteznek „inkább férfias” és „inkább nőies” addikciók, mint pl. az anorexia és a testépítés. A szexuális függőségek is különböző súllyal fordulnak elő a két nem képviselői között. A leszokás, felépülés során is más veszélyekre kell figyelni: a férfiak könnyebben visszaesnek az úgynevezett Happy connecting eseményei alatt, mint pl. családi összejövetelek, házasság és gyermekszületés; a nők inkább veszteségek (halál, szeparációs helyzetek) során veszik elő jól bevált függőségüket.

Előadó: Hoyer Mária egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia tanszékének vezetője, klinikai és addiktológiai szakpszichológus.

Helyszín: Kossuth Klub, 1088 Budapest Múzeum utca 7.

Forrás: Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.