szombat, február 23, 2019
Civil Hírügynökség

A Független Diákparlament válasza az államtitkárnak

2018-07-23 Esemény, Hírfolyam
diakparlament-180720

Közlemény Bódis József államtitkár úr Magyar Időkben megjelent 2018. július 20-ai nyilatkozatára. A diákok túlterheltsége nem sztereotípia, hanem mindennapi valóság.

A Független Diákparlament képmutatónak találja az államtitkár úr azon kijelentését, miszerint „nem alátámasztható sztereotípiának” tartja a túlterheltséget, több tízezer diák, tanár és szülő véleményét, amely a tavaszi megmozdulások egyik központi üzenetei közé tartozott. Egy átlagos középiskolás diáknak akár több mint 40 tanítási órája is lehet hetente, ami az egyéb különórákkal és a házi feladatokkal együttvéve messze meghaladja egy átlagos felnőtt heti munkaidejét.

Erős csúsztatás továbbá azt állítani, hogy a jövő évi költségvetés nagyobb összeget fordít az oktatásra, ugyanis az állami kiadásokhoz viszonyítva az oktatásra fordított összeg csekélyebb részt fog kitenni, és reálértéken is csökkenni fog.

A Független Diákparlament mindemellett reméli, hogy dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások új miniszterének és dr. Bódis József, az új oktatásért felelős államtitkárnak a kinevezésével elődeikkel ellentétben lehetőség adódik az ész érvek mentén folyó párbeszédhez, amelynek első mércéje a Független Diákparlament közeljövőben elkészülő éves javaslatcsomagjára adott érdemi válasz. A kormány javaslatcsomagunkra adott reakciójától függetlenül továbbra is minden erőfeszítésünkkel azon leszünk, hogy a diákság érdekeit szakmai javaslatainkkal érvényre juttassuk.

Ezt alapozza meg a Független Diákparlament augusztus 21-én Szegedről induló Országjáró turnéja, amely során megismertetjük idei 100 pontos javaslatcsomagunkat az érdeklődőkkel, és meghallgatjuk az oktatás résztvevőinek véleményét.

Az elmúlt években az Emberi Erőforrások Minisztériuma tudatosan elzárkózott bármiféle párbeszédtől a Független Diákparlamenttel, szakmailag alátámasztott javaslatait figyelmen kívül hagyta, akárcsak a kritikus hangot megütő diákokat.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.