péntek, december 14, 2018
Civil Hírügynökség

A fiúk nemi érése a neten is tabu

Teenage girl sitting at the bottom of a staircase using a smartphone.

Ugye te is emlékszel még az elsőre… az első csókra, szerelemre, szexre… és arra, hogy hol olvastál, kivel beszéltél ezekről? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle kutatást végzett arról, hogyan jelennek meg a kamaszkori testi változásokkal, a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos témák a publikus magyar weben.

A tapasztalatok szerint ugyanis a gyerekek többsége sem az iskolákban, sem otthon nem részesül megfelelő szexuális felvilágosításban – ezért a net az elsődleges információforrásuk.

A vizsgálat az „elsők” online reprezentációját elemezte, azaz hogy mennyit, hol és hogyan foglalkoznak a magyar nyelvű weboldalak az első csókkal, első szexszel, első szerelemmel, és mi jellemzi az első menstruációról vagy az első magömlésről szóló netes említéseket.

A kutatás főbb megállapítása szerint:

– A lányos témák sokkal több figyelmet kapnak. A fiúk nemi érése (pl.: az első magömlés) a neten is tabu.

– Kevés a cikk, viszont a névtelenséget biztosító oldalakon (fórumokon, közösségi oldalakon, vlogger és blogger csatornákon) rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere.

– A neten az „első szerelem” és az „első szex” témája összesen nem kap annyi említést, mint az „első csók”. Ez érdekli legjobban a nethasználókat.

– A félelem és az aggodalom, illetve az erőszak állandó kísérője a gyerekek szexualitásával összefüggő netes megjelenéseknek.

– Az első menstruációt sokkal több negatív érzelem, gondolat kíséri, mint az első magömlést.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja, a Yelon.hu weboldal és a Yelon mobilalkalmazás nagy sikerrel működik a 2017. februári indulás óta több mint 48.000 egyedi felhasználóval, több mint 226.000 oldalmegtekintéssel és átlagosan 3,5 perces oldalon töltött idővel.

A Yelon tartalmai olyan biztonságos, tematikus, szakmai, de közérthető segítséget nyújtanak a 10–18 éves fiúknak és lányoknak, amit a weben magyar nyelven máshol általában nem találnak meg.

A program része egy olyan ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a 10–18 éves gyerekek név nélkül tehetik fel a szexualitással összefüggő kérdéseiket, és aminek keretében 2017. február óta több mint 1500 chatbeszélgetés zajlott megközelítőleg 950 óra időtartamban.
A Yelon-ban szerzett tapasztalatok és a kutatás eredményei is azt erősítik meg, hogy a weben teszik fel a legkönnyebben a szexualitással, szerelemmel összefüggő kérdéseiket a gyerekek. Viszont fontos, hogy erre szakmailag felkészült, és jó válaszokat kapjanak.
Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány (http://www.hintalovon.hu/ ) küldetése a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítése és támogatása. Célja, hogy a felnőtt társadalom minél szélesebb körben vállaljon felelősséget, és tegyen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséért.

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szexedukációs programja. A Yelon.hu weboldal és telefonos alkalmazás válaszokat kínál a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire. A chat segítségével a fiatalok névtelenül feltehetik kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől. Az ingyenesen letölthető alkalmazással egyszerű a privát chatelés és a webes tartalmak elérése. Külön oldalon kapnak tabumentes és tényszerű válaszokat a gyerekekért felelős felnőttek (szülők, tanárok, családtagok) a szexuális nevelés kényes kérdéseire.

Neticle

A Neticle online és offline médiafigyeléssel és médiaelemzéssel támogatja ügyfeleit. A böngészőből elérhető online szolgáltatás közel valós időben monitorozza a publikus magyar webet – hírportálokat, fórumokat, blogokat és közösségi oldalakat –, összegyűjtve és eltárolva a frissülő tartalmakat, melyeket ezt követően a választott témának megfelelően képes automatikusan tartalom- és véleményelemezni. A rendszer segítségével ezáltal könnyen átlátható kép kapható bármely vállalat, termék, piaci téma vagy akár speciális kérdések webes visszhangjáról.

A kutatás háttéranyaga és grafikonjai letölthetők ITT: https://drive.google.com/drive/folders/0B6dDQrvpSbnmajg1UGFZVkdNZlU

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.