szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Filmvetítés és beszélgetés a világ megoldásairól

holnap-180206

HOLNAP, angolul beszélő, francia dokumentumfilm magyar felirattal, 118 perc, Cyril Dion és Mélanie Laurent filmje. Eredeti cím: Demain / Tomorrow

Időpont: 2018. február 17., 17:00–20:00
Helyszín: Trip hajó, 2. kikötő, Szilágyi Dezső tér, Budapest, 1011

Egy film, amely nem csak a problémákat tárja fel, hanem azokra releváns megoldásokat is ad.
Egy csapat fiatal filmes körbeutazta a világ országait azért, hogy összegyűjtse számunkra azokat a működő megoldásokat, amelyek jobbá tehetik környezetünket, társadalmunkat.
Hőseink a jelenben keresik azt, ami a jövőhöz fontos. Két órában ismerkedünk azokkal, akik közösségben, szövetkezetben, döntéshozó pozícióban bátran és vidáman, együtt teremtenek egy zöldebb, értelmesebb és – nem utolsó sorban – boldogabb társadalmat.
Legyen ilyen a holnap számunkra itt is, Magyarországon!

A film olyan öt fontos témát jár körül, melyek meghatározzák mindennapjainkat és kapcsolódnak egymáshoz:
– élelmiszer
– energia
– gazdaság
– demokrácia
– oktatás

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=NUN0QxRB7e0

A vetítés után egy rövid szünetet követően a témában beszélgetést tartunk, meghívott szakértőkkel:

Dr. Drexler Dóra – okleveles tájépítészmérnök, növényorvos, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője

Dr. Pálvölgyi Tamás – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszék tanszékvezető egyetemi docense

———-

A TRIP Hajó a Batthyány tértől sétatávolságra lévő Szilágyi Dezső tér 2-es mólón horgonyoz.
Budapest új rendezvényhelyszíne igazi klub hangulattal várja a látogatókat. Bárjában alkoholos és alkoholmentes italok, valamint sós rágcsálnivalók kaphatók.

A filmvetítés estéjén a PEAR JAM – Magyarország, de talán a régió legenergikusabb és leghitelesebb Pearl Jam cover formációja – tiszteleg az ikonikus Seattle-i rockbanda munkássága előtt 22:00-tól a TRIP Hajó koncerttermének színpadán. A filmvetítésen résztvevők kedvezményes, 1.000 Ft-os áron csatlakozhatnak az este további részéhez.

—-
A filmvetítés támogatói:
az Ökofilmklub – http://okofilmklub.hu/
a Védegylet – http://vedegylet.hu/
az Átalakuló közösségek – http://kozossegek.atalakulo.hu/
valamint a Magnet Bank, a LUSH és a Nemzeti Kulturális Alap.

A belépés ingyenes – megköszönjük, ha tevékenységünket a helyszínen támogatjátok a becsületkasszába elhelyezett adománnyal.

 

Forrás: facebook.com

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.