hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Félrevezetők az energiacímkék

cimke-170628

A háztartási készülékek sokkal több energiát fogyasztanak, mint amennyit a gyártók feltüntetnek – derült ki egy európai uniós felmérésből.

A televíziók, mosogatógépek és hűtőszekrények esetenként kétszer annyi energiát is fogyaszthatnak, mint amennyit az energiacimkéken feltüntetnek – írja a the Guardian egy friss uniós felmérésre hivatkozva. A 18 hónapos vizsgálat alatt igen széles körben, A-tól G-ig terjedő energia osztályban vették górcső alá a termékeket, s találtak jelentős eltéréseket a szelektív mérési módszerek miatt.

A korszerű televízió készülékeknél például ultra nagy felbontásra vagy széles dinamikatartományra kapcsolva a tesztelt hét készülék közül négy fogyasztott jóval többet, köztük az egyik energiafelhasználása 100 százalékkal haladta meg a cimkén jelzett értéket. Egy másik televíziónál a fogyasztás 47 százalékkal nőtt, amikor az európai szabványmérés helyett valós körülmények között tesztelték a készüléket.

Chris Spiliotopoulos, az Európai Környezetvédelmi Állampolgári Szabványügyi Szervezet szakértője, a jelentés társszerzője szerint politikai döntéshozóknak az lenne a feladatuk, hogy megfelelő irányt mutassanak a szabványosítási testületeknek, hogy a sztenderdek jobban tükrözzék a valós életkörülményeket. “A polgárok és a bolygónk számára a legjobb megoldás érdekében már nem támaszkodhatunk az elavult és nem reprezentatív vizsgálati módszerekre, amelyek tisztességtelen játékteret biztosíthatnak” – fogalmazott a szakember.

A tervek szerint az energiahatékonyság növelésével 2020-ra 9, 2030-ra 15 százalékkal kívánják mérsékelni az Európai Unió környezetterhelését, miközben a háztartások energiaszámlái éves szinten 500 euróval csökkennének. Persze ez azon is múlhat, hogy a háztartási készülékek fogyasztása a tényleges értékeket mutassák.

Az uniós jelentésben nem neveznek meg márkákat, de egy tavaly, az Egyesült Államokban készült hasonló tanulmány szerint a Samsung és az LG tv-készülékeinek fogyasztása 45 százalékkal haladták meg a gyártók által feltüntetett értékeket.

A hűtők és a mosogatógépek se jobbak

Az uniós vizsgálatba bevont hűtőszekrények felénél tapasztalták, hogy fogyasztásuk 32 százalékkal volt nagyobb a cimkén jelzettnél, pusztán olyan használat mellett, hogy kinyitották a hűtő ajtaját, élelmiszereket pakoltak bele. Egy modell volt mindössze, amelyik 24 órán keresztül teljesítette az elvárt energiatakarékos üzemmódot.

A tesztelésbe bevont mosogatógépek 73 százalékkal több energiát használtak fel a megjelöltnél, amikor nem a hivatalosan szabványosított “eco” üzemmódban vizsgálták a készülékeket, de a Bonni Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint a háztartások négyötödében nem így működnek a gépek. Az úgynevezett hétvégi vagy ünnepi üzemmód sem hatott az energiatakarékosságra, sőt még az energiafelhasználás növekedése is előfordult – állapította meg a jelentés.

Ezért szükséges a tesztelési szabványok újra fogalmazása, hogy azok jobban tükrözzék a készülékek valós használatát – összegzett Stéphane Arditi, az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EEB) szakpolitikai vezetője-írta a MEHI.

 

Forrás: mehi.hu

Friss műsorok

Comments are closed.