szombat, április 20, 2019
Civil Hírügynökség

A fehérbot nemzetközi napját ünnepelték

vakok100eves-181006

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a fehérbot nemzetközi napján személyesen köszöntötte a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét. A köztársasági elnök a centenáriumi programsorozat fővédnökeként tette tiszteletét október 15-én az MVGYOSZ székházában szervezett ünnepségen.

Ünnepi köszöntőjében Louis Braille munkásságát idézte fel: “A pontírás vak feltalálójának nem szegte kedvét, hogy olyan korban élt, amikor egyértelműen kevesebbre tartották társainál. Ő ugyanis nem érezte magát kevesebbnek. Három éven át megszállottan dolgozott tapintható írásrendszerének tökéletesítésén, mert hitte, hogy a vakok és látók egyenlősége a kommunikáció révén érhető el. Az MVGYOSZ éppen ezt szolgálja száz éve. Közös világunk akadályait emberséggel, egymásra figyelve, új segédeszközök feltalálásával és azok használatát a mindennapokban természetesnek véve tudjuk legyőzni.” Az államfő zárszóként egy Gyimesben élő látássérült prímás szavait idézte: “Nem kell látni, érezni kell!”

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében bejelentette: a kormány 150 millió forinttal támogatja az MVGYOSZ centenáriumi eseményeinek megszervezését és a műemlék székház homlokzatának felújítását.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta: “A Vakok Szövetségét az I. világháborúban megvakult hadirokkantak hozták létre 1918-ban, hogy a felettük való gyámkodás helyett ügyeiket saját maguk intézhessék. A szövetség az elmúlt 100 évben sokat tett a vakok munkához és ezáltal jövedelemhez jutása érdekében. Italmérési és trafikengedélyeket szereztek a II. világháború előtt, elérték, hogy a telefonközpont-kezelés védett szakma legyen, beindították a vakok és gyengénlátók ipari iskoláját és harcoltak a vakok személyi járadékának bevezetéséért. Ebben a munkában együttműködtek az 1949-ben létrejött célvállalatokkal, a vakok és gyengénlátók iskoláival, intézeteivel és a mindenkori kormánnyal is. Napjaink legfőbb kihívása az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, hogy az elektronikus ügyintézés, a technológia fejlődése által még inkább kinyíljon a világ a látássérültek előtt”.

Az elnök a hagyományoknak megfelelően átadta a Braille-emlékérmeket. A kitüntetést 1959 óta a szövetség olyan személyeknek és szervezeteknek ítéli oda, akik sokat tettek a látássérültekért. A centenáriumi év díjazottjai között van a Next Move Kft. a DORKO márka képviselője.
Az elnök leleplezte a székház tapintható makettjét, mely által a műemlék épület a vakok számára is láthatóvá vált. Megnyitott az az emléktár, mely segédeszközök, emléktárgyak és kiadványok révén idézi fel az MVGYOSZ százéves történelmét.

Az ünnepséget Érdi Tamás világhírű vak zongoraművész koncertje koronázta meg.

 

Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.