szombat, november 17, 2018
Civil Hírügynökség

Ezt látni kell és csodálni lehet

bohoclogoj

Szeretnénk meghívni mindenkit egy olyan előadásra és workshopra, aminek nincs párja! Ezt látni kell és csodálni lehet. Az egyetlen falusi gyerekelőadás a Bánkitó Fesztiválon a MÁTYÁS, A NEM KIRÁLY, amit a Bohócok a Láthatáron Csoport mutat be 2015. július 17-én 19h-tól – a Bánkitó Fesztiválon – a Polgármesteri Hivatalban.

A Cserehátról érkező 10-16 éves szereplők többsége még sosem járt nagyvárosban, nem volt színházban. Most bemutatják a saját darabjukat, amit a 10 napos közös táborozás alatt készítettek.

A történet Matyiról szól, aki 12 éves. Magának való, nem jó tanuló, de okos, szeret zenélni és focizni. Egy falusi iskolába jár, ahol nem találja a helyét, otthon sem figyelnek rá. Az iskolában piszkálják, csúfolják, de ő nem tud kiállni magáért. Mindig alul kell maradnia? Erről a kérdésről közös játékkal, a nézők bevonásával gondolkodunk.

Az előadásához kapcsolódóan a FÓRUMSZÍNHÁZról és SLAMről szóló beszélgetésre, illetve workshopra is várunk mindenkit július 18-án 11:30-13:00 között a Bánkitó Fesztiválon, az Ifjúsági Házban.

Kíváncsi vagy, hogyan készült az Ifjúsági Fórum Színház a 10 -16 éves fiatalokkal 10 nap alatt? Szeretnéd tudni, mitől válik a néző játszótárssá és cselekvővé? Erről a folyamatról beszélgetünk és bemutatunk néhány játékot, amibe a gyerekek vezetésével a jelenlévők is bekapcsolódhatnak.

A Matyiról szóló történetet a táborunkban résztvevő gyerekek írták, az előadás szövegeit a mindennapjaik inspirálták. Ezért sokunk számára ismerős, ami a színpadon zajlik és utána játéklehetőséget kínált a fórumhoz. A projektünkben az is célunk, hogy az előadás szereplői kedvet és motivációt kapjanak ahhoz, hogy a saját közösségükben aktív szerepet vállaljanak. Ehhez az első lépés, hogy kipróbálják magukat a Bánkitó közössége előtt és ők tartsanak a mentorok segítségével egy beszámolót arról a folyamatról, amelyben az előadás létrejött.

A programot a Bohócok a Láthatáron Csoport valósítja meg a Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesülettel partnerségben, a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével.
Mentorok: Siroki Viktor és Novák Nóra
Rendezés és drámapedagógia: Szabó Veronika, Feuer Yvette, Manyasz Erika, Horváth Kristóf
Fórum Színház: Szabó Veronika, Slam és dalszövegek: Horváth Kristóf
Projektvezető: Feuer Yvette
Sajtó, blog, fotó: Ránki Júlia
Videó: Galyas Gyula

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.