szombat, május 27, 2017
Civil Hírügynökség

Két magyar győztesért is szurkolhatunk Barcelonában

hulladekHet-160420

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A Földművelési Minisztérium koordinálásával megszervezett hazai kampányhoz csatlakozók az elmúlt években is szereztek dobogós helyeket kreatív és hasznos – megvalósított – ötleteikkel.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért pályázó akciók közül a hazai zsűri a 6 kategória legjobb megvalósított ötletét terjesztette a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé. A megkapott információ szerint az idei döntősök közé 2 hazai akció is bejutott.

Már idáig eljutni is siker, hiszen az Európai Hulladékcsökkentési Héthez 2016-ban összesen 32 ország csatlakozott, ahol 12.255 akciót valósítottak meg a résztvevő önkéntesek. Magyarországon minden eddiginél több, összesen 416 saját, a hulladékok keletkezését megelőző, a hulladékokkal való felelős bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósult meg, melyet 3080 hulladékcsökkentés célzó, tudatos vállalás egészített ki.

A 2016-ban a „Többet ésszel, mint csomagolással!” címet viselő kampány során minden megyét lefedtek az önkéntesek akciói. A legaktívabbak – a szokott módon – az oktatási intézmények voltak, a regisztrált saját ötletek majd 40 %-át ott valósították meg. A Díj 6 kategóriájára nevezők (államigazgatási szerv, hatóság; egyéb szervezetek; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; magánszemély; oktatási intézmény) akcióit az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezői zsűrizték, akiknek összesen 87 – jobbnál jobb – akcióból kellett kiválasztaniuk kategóriánkénti a legjobbat. A hazai zsűrinek nem volt könnyű dolga a sok egyedi, kreatív megoldás közül megtalálni a 6 kategória legjobbjait, de hogy ez sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a nemzetközi zsűri ezek közül két magyar akciót is beválogatott az elődöntősök közé.

Az egyes kategóriákban az alábbi akciók kerültek a nemzetközi zsűri elé:
Egyesület, civil szervezet kategóriában a Barangoló Közhasznú Egyesület (Végegyháza). Az egyesület példamutató módon fogta össze a település lakosságát, apraja nagyját, a „Nulla hulladék” címmel megszervezett hulladékcsökkentési hét során, egy több lépésből álló programsorozat megvalósításával (civil kerekasztal, Madármikulás, játékos csomagolás, E+E gyűjtés).

Magánszemély kategória legjobbja Burgmann Nóra, a Zöldmatek blog alapítója, aki vallja, hogy a környezeti nevelést az oktatásban nem önálló, független témakörként kell kezelni, hanem a többi tantárgyban integráltan megjeleníteni. A bloggal folyamatos segítséget nyújt a szülőknek, pedagógusoknak a gyermekek környezeti neveléséhez, játékos feladatai pedig a hulladék keletkezés megelőzését célzó praktikák gyakorlati alkalmazást is elősegítik.

Államigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Kemenes VulkánPark (Celldömölk, önkormányzati költségvetési szerv) akciójára esett a választás. A Vulkánpark által Zöldkarácsony címmel meghirdetett akció színes, kreatív összetett szakmai program keretében hívta fel a figyelmet a hulladékcsökkentés egyéb lehetőségeire – élményajándék, pályázat, csere-bere és egyéb innovatív ötletek – és célszerű megoldásokat gyakoroltatott be az érintettekkel.

Oktatási intézmény kategóriban a békéscsabai Szakképző Centrum Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium megvalósított ötlete tűnt ki a mezőnyből. A kampány üzenetét « Többet ésszel, mint csomagolással », valamint a hulladékmennyiség csökkentését célzó koncepciót átültették a szakmai képzésbe, szorosan integrálták az elméleti és gyakorlati tantárgyakba, bemutatva a várhatóan a műszaki életben elhelyezkedő diákoknak azok gazdasági hatékonyságát, az újabb innovációs lehetőségeket. Emellett több kísérő, szórakoztató programmal hívták fel a diákok figyelmét a hulladékok egyre növekvő mennyiségének problémájára.

Gazdálkodó, ipari szervezet kategóriában a Park Inn Radisson Budapest lelkes csapata érdemelte ki az első helyet. A „Responsible Action Park Inn Budapest” címen zajló akció során valamennyi szinten bevonták a dolgozókat a fenntartható turizmus módszertanának kidolgozásába és megvalósításába, munkacsoportok kialakításával (papírmentes működés, takarékossági megoldások). A cél egy hosszútávú stratégia kialakítása a fenntartható, hulladékmennyiség csökkentését célzó működés megalapozása volt, mely a dolgozók elhivatottságából adódóan kétségkívül elérhető a szálloda számára.

Egyéb szervezetek kategóriában a PontVelem Program érte el a kategória legjobbja címet. A PontVelem Okos Program általános iskolás diákoknak és tanáraiknak nyújt keretet a környezeti nevelésre, bevonva a diákok szüleit is. A program játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza a karitatív tevékenységek fontosságát is. A diákok részére szervezett 8 hetes használt elem gyűjtő akció illeszkedett a PontVelem Okos Program egyes témaköreihez. 2017. január 15-ig ennek keretében 490 diák 7733 kg elemet gyűjtött össze szelektíven.

A nemzetközi zsűri a fenti magyarországi kategória győztesek közül a Barangoló Közhasznú Egyesület akcióját és a PontVelem Programot válogatta be a döntősök közé, tehát értük szoríthatunk a május 18-i barcelonai eredményhirdetésig.

 

Forrás: szelektalok.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.