kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Értünk! kampány – nemek közötti egyenlőtlenség a fiatalok szemével

ertunk-161123

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség ösztöndíjas mentorprogramot indít, hogy fiatalok mondják el véleményüket a nemek közötti egyenlőtlenségről, a nők hátrányos megkülönböztetéséről.

Magyarországon a családon belüli erőszak minden ötödik nőt érint, a parlamenti képviselőknek csupán 10 százaléka nő, a nők aránya a vállalati felsővezetésben is mindössze 9 százalék. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség ezért tartja fontosnak, hogy különböző generációk is foglalkozzanak a nőket érintő fontos társadalmi problémákkal.

Az Értünk! kampányban pályázat során választják ki a mentorprogram nyerteseit, ahova 18-25 év közötti nők jelentkezését várják. A pályázók bármilyen formátumban – videóüzenettől kezdve fotóig – bemutathatják, hogy a fiatal generációknál hogyan jelenik meg a nőket hátrányosan érintő nemek közti egyenlőtlenség. A beérkezett pályázati anyagok alapján zsűri segítségével 4 lányt választanak ki, akik 2017. január és április között mentori programban részesülnek és havi bruttó 30.000 Ft-os támogatást kapnak. A támogatott időszakban a nyertesek videóblogban mutathatják meg véleményüket, egyéni tapasztalataikat a nemek közötti egyenlőtlenségekről, az őket leginkább érdeklő idevágó témákkal és aktuális hírekkel kapcsolatban.

„A pályázatra, illetve a mentorprogramba olyan 18-25 év közötti nők jelentkezését várjuk, akik szakértők segítségével szeretnének minél több területen megismerkedni a nők és férfiak közti egyenlőség témájával, hasonló érdeklődésű fiatal nőkkel együttműködve. Olyan nők jelentkezését is várjuk, akik nemzetiségi vagy etnikai hovatartozásuk, szexuális orientációjuk, fogyatékosságuk, származásuk, vallásuk vagy egyéb ok miatt többszörös diszkriminációval szembesülnek a mindennapokban” – nyilatkozta Sáfrány Réka, a szövetség főtitkára.

Az Értünk! pályázatra november 27-ig az alábbi linken lehet jelentkezni: http://noierdek.hu/2/felhivas-ertunk/

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség 2003-ban alakult, és 22 nőjogi civil szervezetet fog össze, akik a nők és férfiak közti egyenlőségéért lépnek fel. Szövetségünk az Európai Női Lobbi (EWL) magyar tagja. A szövetség tagszervezetei elsősorban a nők munkaerő piaci, gazdasági, tudományos és politikai egyenlőségének megvalósulásáért, a nők elleni erőszak leküzdéséért, az anyák életszakaszainak megkönnyítéséért, a lányok megerősítéséért, a fogyatékkal élő nők esélyegyenlőségéért, az LBTQ nők és a roma nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdenek. Munkánkról, az általunk képviselt témákról weboldalainkon (http://noierdek.hu/2/ és http://sex.gender.hu/ ) és Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/NoiErdek/) tudhat meg többet!

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.