szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Enyhült a szigor, újult erővel folyhat az erdőirtás

favagasRoman-170709

Romániában immár drónok bevetésével is igyekeznek elejét venni a hatóságok a hatalmas méreteket öltő erdőirtásnak, amelynek megfékezéséhez azonban nem nyújtanak megfelelő támogatást a törvényhozók.

Az ország kilenc erdészeti felügyelete közül kettőt láttak el távolról irányított légi járművekkel, amelyek segítségével nemcsak a természeti csapások következtében keletkezett erdőkárosodást vagy -tüzet lehet idejében felfedezni, de az illegális fakivágást is.

A korszerű technológiára fokozottan szükség van, évente ugyanis 8,8 millió köbmétert tesz ki az illegális erdőirtás mértéke Romániában – ahol Európa utolsó őserdeinek 60 százaléka található –, vagyis az egy év alatt kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül.

Az országban tavaly 9444 illegális fakivágást regisztráltak – huszonhat esetet naponta –, a legtöbbet, több mint ezret az erdélyi Maros megyében. A Greenpeace civil szervezet jelentéséből kiderül, hogy a törvénytelenül kivágott famennyiség tekintetében általában két erdélyi megye, Máramaros és Kolozs, valamint a kelet-romániai Iasi jár élen, ebben a három megyében vágták ki az illegálisan letarolt famennyiség több mint a felét. Csak 2016-ban kilencmillió euró kár keletkezett a törvénytelen fakitermelés miatt az országban.

A falopás elleni küzdelemben a hatóságok számára segítséget nyújtanak a polgárok: a tavaly észlelt illegális fakivágások 42 százalékában lakossági bejelentés nyomán indult eljárás, a több mint hétmillió euró értékben kiszabott bírságokon túlmenően pedig elkoboztak közel 1200, a bűncselekmény során használt járművet is. A hatékony fellépés azonban ezentúl nehezebb lesz, a bukaresti törvényhozás ugyanis enyhített a jogszabályi szigoron.

Két évvel ezelőtt a Dacian Ciolos vezette technokrata kormány még egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely alapján akár 660 ezer forintnak megfelelő pénzbírságot szabhattak ki, ha nem tüntették fel egy szállítmány származási helyét, útvonalát vagy ha a faáru nem a kitűzött célállomásra került. Emellett elkobozhatták a lopás során használt járműveket, javakat. A drákói szigor hatására 2015-höz képest tavaly közel a felére csökkentek az erdészeti bűncselekmények Romániában.

A parlament azonban nemrég ismét módosította az erdészeti törvényt, és csak akkor kobozzák el az engedély nélküli fát szállító járművet, ha a rakomány értéke meghaladja az öt köbméter fa átlagárát; ennél kisebb mennyiségnél csak pénzbírság szabható ki. A jogszabályba bekerült az is, hogy ha valaki engedély nélkül visz el az erdőből 0,3 köbméter fát, az első alkalommal még megúszhatja egy figyelmeztetéssel.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap romániai vezetője úgy véli, a büntetések mértéke korábban éppen azért volt tetemes, hogy elriassza az esetleges haszonkeresőket. Szakértők szerint a törvény elrettentő erejének enyhítése nyomán várhatóan ismét növekszik az illegális fakivágás, a parlamenti képviselők javaslatai pedig éles ellentétben állnak azzal, hogy a legfelsőbb védelmi tanács két évvel ezelőtt az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta.

 

Forrás: mno.hu

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.