szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Engedjék vissza Károly bácsit az otthonába

karolyBacsi-190805

Néhány nap alatt több mint 1200-an csatlakoztak ahhoz a levélküldő kampányhoz, amit A Város Mindenkié (AVM) indított annak a 79 éves idős, tartósan beteg férfinak az ügyében, akit Budafok-Tétény Önkormányzata a múlt héten tett hajléktalanná. Rajtuk kívül eddig közel százan csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelyhez kifejezetten budafoki köztereken gyűjtöttünk aláírásokat.

Károly bácsi öt szomszédja is aláírásával támogatta azt a kérelmet, hogy az Önkormányzat tegye lehetővé, hogy visszaköltözzön az otthonába, és biztosítsa számára mindazt a segítséget, amire a korára és egészségi állapotára tekintettel akár az egészsége megőrzéséhez, akár az otthona rendben tartásához szüksége van.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Budafok-Tétény Önkormányzata először mindösszesen 36 ezer Ft lakbér-hátralék miatt felmondta egy 79 éves, tartósan beteg férfi bérleti szerződését, majd 2019. július 30-án kitessékelték őt az otthonából (egy 21 négyzetméteres önkormányzati bérlakásból), a kulcsait elvették tőle, és elszállították őt egy soroksári hajléktalanszállóra. Ingóságai, személyes tárgyai, emlékei továbbra is a lakásban vannak.

Az önkormányzatok törvény által előírt kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzése. Budafok-Tétény Önkormányzata ebben az esetben ennek az ellenkezőjét tette: a törvényekben szabályozott bírósági és végrehajtási eljárás lefolytatása nélkül tett hajléktalanná egy idős, beteg és sérülékeny férfit, aki ezáltal nem csupán a bérleti szerződés helyreállításának a lehetőségétől, hanem a jogorvoslatok és méltányossági halasztások lehetőségétől, valamint további eljárásjogi garanciáktól is elesett.

Az Önkormányzat azóta többféleképpen is igyekezett igazolni ezt a jogsértő, kegyetlen és felelőtlen eljárást. Azt állították, hogy az idős úr „önként” hagyta el az otthonát – az érintett azonban ennek az ellenkezőjéről számolt be. Azt állították, hogy „az idős, beteg férfi nem volt képes magát ellátni”, ezért „megfelelő elhelyezést” biztosítottak a számára – valójában egy olyan hajléktalanszállóra vitték, ahol a vonatkozó törvények szerint nem is lehet, és nem is szabad önellátásra képtelen személyeket ellátni.

Az Önkormányzatnak az az állítása sem állja meg a helyét, hogy a lakásban uralkodó „fertőzés- és járványveszélyes állapotok” miatt kellett hajléktalanná tenniük az idős férfit. Azt az AVM nem vitatja, hogy korábban lehettek (akár súlyos) problémák a lakás rendben tartásával, és ez jelentős kellemetlenséget okozott a szomszédoknak. Ezt azok a szomszédok is megerősítették, akik támogatják az idős úr visszatérését az otthonába. Alapelvünk, hogy a megfelelő lakhatás alapvető emberi szükséglet – és alapvető emberi jog. Ez azt is jelenti, hogy nem volna elfogadható, ha egy társasház egyik lakója neki felróható módon ellehetetlenítené a szomszédjai megfelelő lakhatását.

A jogsértő kilakoltatás előtt néhány nappal készült fényképek és egy több héttel korábban elvégzett bérlemény-ellenőrzésről készült jegyzőkönyv azonban egyaránt azt mutatja, hogy akkor a lakásban rend és tisztaság volt. Akármi is történt a múltban: az Önkormányzat egy rendezett és tiszta lakásból vitt el egy hajléktalanszállóra egy idős, súlyos beteg és sérülékeny embert, aki onnan másnap reggel azonnal eljött, a gyógyszerszedése teljesen felborult, balesetet szenvedett, kórházba került, a lakhatása pedig azóta is megoldatlan.

1200 együtt érző polgárral, további közel száz budafoki lakossal, és Károly bácsi több szomszédjával együtt arra kérjük Karsay Ferenc polgármestert, hogy az Önkormányzat engedje vissza Károly bácsit az otthonába, tegye lehetővé a bérleti szerződése helyreállítását, és az otthonában biztosítsa számára mindazokat az ellátásokat, amelyekre a korára és egészségi állapotára tekintettel akár az egészsége megőrzéséhez, akár az otthona rendben tartásához szüksége van. Meggyőződésünk, hogy ily módon az Önkormányzat úgy hozhatná helyre azt a súlyos hibát, amit elkövetett, hogy eközben a társasház többi lakóját sem hozná méltánytalan helyzetbe.

Arra kérjük továbbá Karsay Ferenc polgármestert, hogy ne a médián vagy az Önkormányzat ügyvédein keresztül válaszoljon nekünk, hanem tegye lehetővé, hogy egy személyes találkozón egyeztethessünk vele a helyzet megoldásáról.

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.

Kapcsolat: www.avarosmindenkie.hu, avarosmindenkie@gmail.com, 0630-167-2588 (Faragó Renáta)

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.