hétfő, július 23, 2018
Civil Hírügynökség

Emléket állítanak az elfeledett roma hősnek

PuciBela-170809

A Roma Sajtóközpont és az Ide Tartozunk Egyesület küldetésének tekinti, hogy emléket állítson az elfeledett roma hősöknek, akik között tetteivel és sorsával méltán foglal helyet Puczi Béla. Adjuk össze!

“Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!” – ezt kiáltották az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányok. Az addig tisztes polgári életet élő Puczi Béla volt az egyik vezetője a magyar védő roma csapatnak, pedig senki nem kérte rá. Megtorlásul börtönbe zárták és megkínozták, de a legfájdalmasabb számára az volt, ahogy a magyar állam fogadta. Amikor a börtönbüntetés elől Magyarországra menekült, nem a hősként, hanem román cigányként tekintettek rá. Menekülttáborba zárták, majd illegalitásban élt – egy évtizedbe telt, míg menedékjogot kapott. Addigra azonban teljesen tönkrement. Sok hányattatás után 2009-ben, 61 évesen hajléktalanként halt meg Budapesten.

Szeretnénk ősszel emléktáblát avatni a Nyugati téren, ahol Puczi utolsó időszakában kocsi vigyázóként kereste meg a napi betevőt.

Puczi Béla hajléktalanként halt meg, most családját is a hajléknélkülivé válás veszélyezteti. A család két 15-20 nm-es helységben lakik az erdélyi Marosszentgyörgyön, a Temető utcában – pontosabban egy abból nyíló, az utcaszinttől méterekkel mélyebben fekvő területen. Nagyobb esők idején az utcáról lezúduló víz a rossz szigetelés miatt gyakorlatilag szabadon folyik át a szobán. Marika, Béla özvegye ottjártunkkor arról beszélt: fél, hogy egyszer az egész házat alámossa az eső.

Mire költenénk a támogatást?
1. Emléktábla anyagköltségére.
Egy 40×60 cm-es gránittábla, rajta egy Puczi Bélát ábrázoló bronz domborművel. Az emléktáblát Kállai András szobrászművész fogja önkéntes munkában elkészíteni.
Az anyagköltség ára: 250000 Ft.

2. Vízzáró fal anyagköltségére, hogy ne dőljön össze Puczi családjának otthona.

Amire szükségük van: 5 zsák cement, BCA (Ytong) tégla kb 15nm, 2-3 tekercs szigetelőanyag, kátránypapír, polyeszter, ragasztó és rabitzháló, egy új bejárati ajtó, egy kocsi sóder. A falat Puczi Béla fiai fogják megépíteni.
Az anyagköltség ára: 100000 Ft.

A támogatás itt adható: https://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Emlektablat_Puczi_Belanak?utm_source=NIOK+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=78867fa398-EMAIL_CAMPAIGN_2017_08_09&utm_medium=email&utm_term=0_05493e6146-78867fa398-301934637
Köszönetképpen támogatóinkról megemlékezünk honlapunkon.

 

Forrás: adjukossze.hu

Friss műsorok

Comments are closed.