szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Emelkedhetnek a Nemzeti Eszközkezelős ingatlanok bérleti díjai

utcajogaszMaraton-190416

Az Utcajogász Egyesület kérdezz-felelek típusú tájékoztatót állított össze, hogy az új NET törvény (2018. évi CIII. törvény) következtében választás előtt álló több, mint 32 ezer érintett bérlő döntéshozatalát közérthető tájékoztatóval segítse.

A Nemzeti Eszközkezelős ingatlanokat határozatlan időre bérlők március 31-ig levelet kaptak, amelyben a NET Zrt. 60 napon belüli nyilatkozattételre hívja fel őket az ingatlan további sorsáról. Az Eszközkezelő korábban a bedőlt devizahitelesek ingatlanjait azért vásárolta fel, hogy a bankok ne árverezhessék el az ott lakók otthonait.

A bérlők három lehetőség között választhatnak: az ingatlan megvásárlása egy összegben, részletfizetésre megvásárlás vagy a bérleti jogviszony fenntartása. Fontos, hogy mindenképp nyilatkozzanak, ugyanis ha nem válaszolnak az Eszközkezelő levelére, az ingatlan bérleti díja a háromszorosára emelkedik.

Az Utcajogász tájékoztatója itt érhető el: http://utcajogasz.hu/2019/04/14/net-zrt-infok/

Az ingatlanok NET Zrt. tulajdonba kerülése óta megváltozhattak a lakók családi és jövedelmi viszonyai, új élethelyzetek alakulhattak ki (például a házastársak elválhattak a bérleti jogviszony alatt), amely befolyásolhatja az ingatlan további használatával kapcsolatos döntést. A tájékoztató az ilyenkor felmerülő kérdésekre is választ ad.

Ezzel párhuzamosan az Utcajogász Egyesület nagy erőkkel készül az április 30-án véget érő kilakoltatási moratórium időpontjára, ugyanis innentől kezdve újra végrehajthatók a kilakoltatással kapcsolatos határozatok. Korábban több helyen is megjelent, 2018-ban csak a végrehajtói kar által ismert kilakoltatások száma megközelítette a 2300-at, de a valós, rendes eljárást nélkülöző kilakoltatások száma ennél jóval magasabb lehet.

Az Eszközkezelős bérlőknek szóló tájékoztatón kívül az Utcajogász könnyen érthető jogi kisokosokat készít, és május 3-án 10 és 22 óra között maratoni, 12 órás ügyfélfogadást tart a Blaha Lujza téren. Az ügyfélfogadás során minden olyan hajléktalan és bizonytalan lakhatásban élő embert várnak, akik az élethelyzetük miatt jogi segítségre szorulnak, különös hangsúllyal az októberben életbe lépett kriminalizációs törvény és az április végén újrainduló kilakoltatásokra. A május 3-ai ügyfélfogadást adománygyűjtő buli zárja, amit az Auróra Közösségi Házban tartanak.

12 órás ügyfélfogadás esemény itt: https://www.facebook.com/events/2786426491397975/

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.