kedd, október 16, 2018
Civil Hírügynökség

Elkezdődött a visszaszámlálás

egyszulosKozp-180321

A budapesti Egyszülős Központ létrehozásának híre megmozgatta azt a 300.000 családot, akik érintettek az ügyben. Az elmúlt évben több mint 800 egyszülős családnak segített az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, a tavaly elindult Egyszülős Magazint mára 50 ezren olvasták, tucatnyi vidéki városban indult el a szerveződés, hogy az alapítvány támogatásával helyi egyszülős klubokat, közösségeket alakítsanak és elkezdődött a visszaszámlálás az Egyszülős Központ megnyitásáig.

Március 21. az egyszülős családok világnapja, amit idén ezek az eredmények tesznek emlékezetessé, a családokat pedig bizakodóvá, hogy számos élethelyzetben kaphatnak olyan támogatást, amit eddig nélkülözniük kellett. A világon jelenleg kb. 320 millió gyerek él egyszülős családban, ebből félmillió Magyarországon.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2016 decemberében kapott állami támogatást ahhoz, hogy több mint tízéves működése után létrehozhasson egy Európában is egyedülálló Egyszülős Központot. Alig több mint egy év leforgása alatt pedig már a megvalósulás, a központ tavaszi megnyitásánál tartanak, amit az egyszülős családok világnapján, március 21-én bokrétaavatón ünnepeltek meg az építtetők és az építők közösen. A felújításnál az utolsó simítások zajlanak, a megújuló épületet hamarosan birtokba vehetik az egyszülős családok.

Az elmúlt egy évben a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány
• felmérte, hogy milyen segítségre lenne az egyszülős családoknak szükségük,
• összeállította a szakmai tartalmat a központ szolgáltatásaihoz,
• elindította online szolgáltatásait jogi és pszichológiai tanácsadás, valamint mediáció területén,
• többszáz egyszülős gyereket táboroztatott
• az egyszülős családok mindennapjaira, problémáira fókuszáló, eddig hiánypótló online magazint indított,
• kialakította azt a kb. 770 nm-es helyet, ahol az Egyszülős Központ fizikai valójában is elkészül Budapesten, az Üllői út. 30. szám alatt
• inkubátorprogramot indított kezdő vállalkozóknak a központban kialakított kávézó és játszóház üzemeltetésére
• Legyél a mi nagyink! címmel nagyszülőkereső programot indított

„Az elmúlt egy évben az Egyszülős Központ létrehozásának és a folyamatos online szolgáltatások híre nemcsak felhívta a figyelmet az egyszülős családokra és arra a speciális élethelyzetre, amelyben élnek, de maguk az érintettek is úgy érezték, hogy végre megszólították őket. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban tucatnyi vidéki városban is elindult vagy formálódik olyan egyszülős közösség, amelyek az alapítványunk támogatásával egymásnak is komoly segítséget tudnak nyújtani”- hangsúlyozta Nagy Anna, az alapítvány elnöke.

Az elmúlt egy év számokban:
• több mint 800 egyszülős család kapott pl. jogi, pszichológiai, munkavállalási, táboroztatási segítséget az alapítványtól
• 50 ezren olvassák az Egyszülős Magazint
• tucatnyi vidéki városban kezdődött el az egyszülős klubok kialakítása a központ szakmai segítségével
• többszáz egyszülős családból származó gyerek táborozott kedvezményesen vagy ingyen az Erzsébet-táborokban és az alapítvány tematikus napközis táboraiban

A tavasszal megnyíló Egyszülős Központ 770 négyzetméteren, számos szolgáltatással, programokkal, célzott segítséget nyújtó csoportfoglalkozásokkal várja az egyszülős családokat. Nemcsak egyedül nevelő szülőknek szólnak majd központ programjai, hanem a mediáción keresztül, illetve előadásokkal szeretnék támogatni a prevenciót is, hogy minél kevesebb család váljon egyszülőssé.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.