szerda, december 19, 2018
Civil Hírügynökség

Elindult kilakoltatás-ellenes kampány

2018-02-06 Hírfolyam, Kampány
kilakoltatas3-180205

A Város Mindenkié (AVM) kampányt indított azért, hogy életbe lépjen két olyan törvénymódosítás, amely biztosítja, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében.

Javaslatunk lényege, hogy kilakoltatáskor a helyi önkormányzatok vállaljanak felelősséget a gyerekes családok elhelyezéséért, ezzel garantálva, hogy egyetlen gyereket nem szakítanak el kizárólag azért a családjától, mert nincs megoldva a lakhatása.

A kampányindító akción a csoport egy 40 méteres molinót feszített ki a Parlament elé, amelyen egy Orbán Viktor idézet volt olvasható: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. Az akción egy aktivista, egy érintett édesanya és egy szociálpolitikus mondott beszédet arról, miért van szükség erre a törvényi változásra.

Idén a kormány április 30-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Ez álságos és elégtelen megoldás, főleg amikor a lakhatási válság olyan súlyos, hogy – ahogyan az ombudsman is megállapította legutóbbi jelentésében – rendszeresen előfordul, hogy gyerekek azért kerülnek ki a családjukból, mert a szüleik lakhatása nem megfelelően megoldott. Ma Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki, ezért ez rendszeresen meg is történik. Ilyenkor a családok gyakran szétszakadnak, és a gyerekek nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban kényszerülnek élni.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy május 1-től tovább folytatódjon az a bevett gyakorlat, mely szerint gyerekes családokat akár önkormányzati lakásokból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltathatnak. Ahogy a törvényhozás korábban röpke egy hét alatt elfogadta a téli kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, úgy még a választások előtt bevezetheti a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát is.

Lázár Terézia, a kőbányai Bihari utca 8/c lakója, akit a moratórium után úgy fenyeget a kilakoltatás egy önkormányzati lakásból gyerekével együtt, hogy semmilyen tartozása nincs, felhívta a figyelmet: „Én szeretném felnevelni a gyerekemet, és nem akarom, hogy az állam vagy más tegye ezt helyettem. Szeretném, ha a lányom egészséges, kiegyensúlyozott, becsületes magyar állampolgár lenne, és ehhez megfelelő lakhatás kell”.

Kovács Vera szociálpolitikus kiemelte: „Az emberi méltóság és a társadalmi részvétel alapját jelentő lakhatás szinte minden sérülékeny csoport számára problémás ma, mivel nincs átfogó állami lakáspolitika és nem közpolitikai cél az emberek lakhatásának megoldása. Hiába a CSOK, ha azoknak a családoknak, akik például átmeneti otthonból költöznének ki, nem érhető el. Hiába a kitagolás, ha a saját otthonukban rekedő fogyatékos embereket, azaz az érintettek legnagyobb részét ezek az intézkedések nem érik el. De éppígy nincsenek intézményes kivezető utak a hajléktalanságból sem, és, ami talán a legfájóbb, hogy családok, gyerekek sorsa pecsételődik meg azzal, hogy gyerekeket anyagi és lakhatási okokból kénytelenek a hatóságok kiemelni a családjaikból.”

Magyari Tibor, az AVM aktivistája így foglalta össze a csoport követelését: „Módosítani kell a szociális törvényt: bele kell foglalni az önkormányzatok elhelyezési kötelezettségét. És úgy kell módosítani a végrehajtási törvényt, hogy az önkormányzati bérlakások vagy bedőlt lakáshitelek ügyében kezdeményezett eljárásokban elhelyezés hiányában lehetséges legyen a kilakoltatás megállítása.”

Megjegyzés: A Város Mindenkié hajléktalan és lakásszegénységben élő aktivisták és szövetségeseik csoportja, melynek célja a lakhatási válságra adott rendszerszintű változások elindítása.

Kapcsolat: www.avarosmindenkie.blog.hu, avarosmindenkie@gmail.com, 0670-509-8510 (Dósa Mariann)

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

Comments are closed.