szombat, június 23, 2018
Civil Hírügynökség

Elindult a Mobilház program

mobilhaz-180414

Elindult az Utcáról Lakásba Egyesület és a Lakhatást Most Alapítvány Mobilház programja. Az egyesület és az alapítvány sajtótájékoztatón számolt be a munkáról.

Sipos Zoltán,az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) munkatársa, és az Alapítvány kurátora elmondta, hogy az egyesület általános célja, hogy minél több közterületen, lakásszegénységben élő hátrányos helyzetű ember költözhessen szociális bérlakásba. Az Egyesület által képviselt Elsőként Lakhatást személet szerint a szálló alapú hajléktalan ellátórendszer nem képes valós kivezető utat nyújtani a hajléktalanságból. Ezért szállók helyett megfizethető bérlakásokat kell kínálni, és intenzív szociális munkával kell segíteni a beköltöző bérlőket. Az Egyesület 5 éve dolgozik, két lakhatási programban.

A Kunyhóból Lakásba programban üresen álló, önkormányzati bérlakásokat állítanak helyre és adnak bérbe az adott önkormányzattal együttműködve. A felújított szociális bérlakásokba közterületen, illetve kunyhókban élő hajléktalan emberek költözhetnek. A felújítási munkákat önkéntesek és leendő beköltözők segítségével végezik, a beköltözők szociális alapú lakbért fizetnek a bérleményekért. Ebben segítségükre van az Egyesület Adj Munkát programja, amelyben a bérlők tartós vagy alkalmi munkalehetőségekhez jutnak.

Ehhez képest a Pados Balázs által alapított Lakhatást Most alapítvánnyal partnerségben megvalósuló Lakhatást Most lakásügynökség magánbérleteket kezel, és a tulajdonosok által rábízott ingatlanállományt szociális bérlakásokként hasznosítja. A Mobilház program is a Lakásügynökség keretében valósul meg, így a Lakhatást Most Alapítvány által biztosított lakások mellett a lakásügynökség állománya most partnereinknek köszönhetően két mobilházban létesülő lakrésszel bővül.

A mobilházakat az Egyesület önkéntesek bevonásával felújítja és szigeteli, valamint az utcaképbe illeszkedő tetőszerkezettel, közműhozzáféréssel látja el. A mobilházakba költözők ennek a munkának a befejeztével vehetik bérbe a lakrészeket.

Sipos Zoltán hozzátette, a két program közös pontja, hogy az egyesület tevékenysége nem fejeződik be a bérlők lakásba költözésével, sőt valójában itt kezdődik el: azt, hogy a bérlők meg is tudják tartani a lakásukat, intenzív szociális munkával érik el. A szociális munka, és a munkaerőpiaci integráció nélkülözhetetlen a program során.

A program munkatársai hangsúlyozták, hogy nagyon fontosnak tartják azt a sokszereplős összefogást, amely a program indítását kíséri: a telek ára két közadakozásból, a Szépírók társasága által szervezett Könyvhajlékon, és az FKA féle Swimathonból jött össze, az első házak telepítését pedig két partner, a Léthatáron Alapítvány és az Alapítvány a Társadalmi felelősségvállalásért tette lehetővé.

Ezt követően a program jelenlévő támogatói – Biggeorge Holding, Polgár Alapítvány – elmondták, miért tartják fontosnak a mobilház program támogatását.

A Biggeorge Holding képviseletében Sallai Eszter és Kühne Kata elmondták, hogy a Biggeorge Holding cégcsoportnál kiemelten fontosnak tartják a szociálisan rászorulók segítését. Úgy gondolják, hogy adni nemcsak jó, hanem kötelesség is. Cégcsoportjuk tagjai, az Otthon Centrum és a Biggeorge Property otthonok megteremtésével foglalkozik, így az Utcáról Lakásba Egyesület tevékenységének támogatása, hajléktalan és rászorult emberek otthonhoz juttatása jól illeszkedik tevékenységükhöz. Örömmel és lelkesedéssel támogatják az Egyesület munkáját, hogy minél több rászoruló feje fölé fedél kerülhessen. Támogatásuk többrétű: a pénzbeli adományon kívül díjmentes ingatlanhasználat biztosításával, társadalmi munkával és közös kommunikációval is segítenek. Bíznak benne, hogy több tízezer ügyfelünk között is lesznek olyanok, akik csatlakoznak hozzájuk, legyen szó akár anyagi támogatásról vagy önkéntes munkáról.

Gáspár Máté, a Polgár Alapítvány igazgatója elmondta, hogy Alapítványuk számára elsődleges a hátrányos helyzetű (előítéletekkel és kirekesztéssel sújtott) csoportok társadalmi beilleszkedésének javítása, életkörülményük előmozdítása. Teszik ezt a lehetséges partnerek közötti kapcsolatok feltárásával, megteremtésével és ápolásával. Ezért is tartják örömtelinek, hogy az ULE mobilház-programjának támogatókat tudtak megnyerni, akik reményeik szerint mintát mutatnak mások számára is.”

Végül Lipkovich József, az Egyesület Kunyhóból Lakásba programjának bérlője, aki jelenleg a mobilház építkezésén dolgozik, beszámolt az építkezés jelenlegi állásáról, valamint körbevezette a sajtó tagjait az építkezésen.

 

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.