kedd, október 23, 2018
Civil Hírügynökség

Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni

ElevenNo-160302

NŐszinTE találkozó, Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni. Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–19:30

A társadalmi békéért létrejött NŐszinTe Közösség tagjai március 8-án, a nőnapon egy különleges – nőszintű, őszinte – akció keretében a 12 órai harangszó után több helyszínen is csoportokba gyűlve olvassák fel kiáltványukat, később pedig, 16 órától ünneplik a nőket. Verssel, tánccal és beszélgetéssel. A budapesti Szabadság téren is. Kezdeményezésükhöz itt csatlakozik az Eleven Emlékmű csoport. Örömmel.

Nőnek lenni – nőként tenni címmel 17:30-tól a nők közéleti szerepvállalásáról szervezünk beszélgetést. Mert a nők részvétele a közéletben szerintünk nemcsak a szükségesnél, hanem az elégségesnél is kisebb arányú.

– Miért van ez így? – Mit tehetünk együtt azért, hogy a hagyományos női szerepvállalás elismerése mellett a közéleti szerepvállalásuk és közérdekű teljesítményük elismertsége is növekedjen?! Mert az társadalmi érdek. Érdekérvényesítő képességük közös gondjaink megoldásához nélkülözhetetlen.

– Mit kellene tennünk közösen, hogy a nők a karrierjük miatt ne kényszerüljenek feladni női mivoltukat? – Mit kellene tenni kormányzati szinten, hogy a politikai közeg nemcsak vonzóbb, hanem megközelíthetőbb is legyen a nők számára? – Mit tehetne a média a hivatalos, maszkulinnak is tekinthető felfogás, az ebből adódó férfias szerepjellegzetességek kizárólagosságának megszüntetéséért, a politikusnőkről kialakított kép megváltoztatásért?

– Hogyan lehetne a nőknek – a nők és a férfiak által – utat törni a férfias ellenállás közegében, ami manapság szinte kizárja a szolidaritás iránt bizonyosan érzékenyebb női alternatíva elismerését. – Mit tehetünk mi nők, nőkként a különbözőségünket megőrizve, létünket és gondolkodásmódunkat meghatározó hasonlóságok közfelismeréséért. Közhasznú felismeréséért.

– Mit kell tennünk ahhoz, hogy a mi politikusi megnyilvánulásaink iránt támadjon közigény? Szóval beszélgethetnénk minderről és még sok minden másról, hiszen “…jó, ha az ember haragja / nem az embert magát harapja, / hanem valaki mást, / dudás a fuvolást, / én téged és engemet te, / mert mi lenne, mi történhetne, / ha mindig magunkba marna / az értelem iszonyu karma? “ Igen-igen: “… szépet, jót, igazat akarva / beszélgethetnénk irodalomról, / vagy más ily fontos emberi lomról…” nők és férfiak.

NŐszinTE találkozó, beszélgetés, tartalmas együttlét Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–17:30

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/238205499851846/

Ezt követően: Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni 17:30–19:30. Beszélgetőtársunk: Sajgál Rózsa szociológus, gender-kutató. A beszélgetést moderálja: Édler Eszter és Homoki Andrea. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1669377596659105/

Rólunk:
Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt egy évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani. https://www.facebook.com/ElevenEmlekmu

Téma:
aktuálpolitika, áldozatok, anti-kultúra, antiszemitizmus, beszélgetésfolyam, beszélgetőkör, beszélgetőtárs, cigány, civilek, civilség, demokrácia, diktatúra, diszkusszió, diszkusszív-folyamatok, Eleven-Emlékmű, ellenállás, ellenségkép, ellentüntetők, elnyomás, elnyomó-hatalom, előítéletek, emberellenes, embertelen-cselekmények, emlékezetpolitika, emléktárgyak, fajelmélet, fehér-székek, figyelemfelkeltés, flashmob, gyertyagyújtás, gyűlölet, gyűlöltkeltés, hagyományőrzés, hitleri-propaganda, holokauszt, holokauszttagadók, Horthy, hősies-ellenállás, hősök, hungarista, hungarizmus, illiberális, intolerancia, jogállam, kapcsolathálózatok, kommunizmus, kövek, közellenség, közgondolkodás, közösség, kulturkampf, liberalizmus, magyarok, Magyarország, mécsesek, mítoszgyártás, moderációs-szabályok, náci, német-haláltáborok, német-megszállás, Német megszállási emlékmű, nemzetiszocializmus, neonáci, neonáci-mozgalmak, neonáci-propaganda, nők, nyilas-egyenruha, nyilas-ideológia, nyilaskeresztes, nyilas-kultúra, nyilas-propaganda, nyilvános-beszélgetések, nyilvános-tér, objektív-értékelés, objektív-megítélés, önkéntes, összetartozás, polgári-engedetlenség, polgári-lakosság, politika, politikai-érdekek, politikai-manipuláció, politikai-szimbólumok, propagandakultúra, rágalomhadjárat, rasszizmus, rendszer-ellenségek, rétegkultúra, roma, soviniszta, SS- egyenruha, Szabadság tér, szélsőjobb, szélsőjobbos-csoportok, szélsőségesek, szólásszabadság, szubkultúra, tabudöngetés, társadalmi-elszigeteltség, társadalmi-felelősség, társadalmi-kérdések, társadalmi-párbeszéd, társadalmi-problémák, társadalmi-változások, társadalomhergelés, tiltakozás, tolerancia, történelmi-emlékezet, történelmi-kutatások, uszítás, vélemények-elmozdulására, vélemények-ütköztetése, zsidóábrázolás, zsidógyűlölet, zsidók, zsidókérdés

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: 20. A felkorbácsolt gyűlöletbeszéd – új politikai korszak?
 • Hossz: 29:42
 • Vendég: Setét Jenő, Polyák Gábor, Juhász Attila, Lendvai Ildikó, Hargitai Miklós

A sorozat utolsó darabja, a 20. adás vázlatosan összefoglalja a gyűlöletbeszéd elterjedtségét, fokozatait, megjelenési formáit a társadalmi párbeszédekben és a médiában – súllyal a magyarországi viszonyok között. Szó esik a gyűlöletbeszéd történelmi gyökereiről-előzményeiről és aktuális hazai, valamint határon túli érvényesüléséről és politikai eszközként történő felhasználásáról. (Minden megszólaló elemzi a legutóbbi magyar választásokban a gyűlöletbeszéd szerepét) A tartalmas és sokszínű záró adás megszólalói: Setét Jenő polgári aktivista, Polyák Gábor és Juhász Attila elemzők, Lendvai Ildikó politikus, Hargitai Miklós újságíró.

Letöltés
 • Cím: 19. A gyűlöletbeszéd és a nők elleni erőszak – összefüggések és okok
 • Hossz: 29:44
 • Vendég: Acsády Judit, Antoni Rita, Vicsek Ferenc

Tágabb helyzetképpel nyit a műsor – különös tekintettel a hazai helyzetre. Acsády Judit az MTA Szociológiai Intézetének főmunkatársa a nők szerepének változásában, mind előbbre kerülésében látja a nőellenes beszéd rasszizmusba is átcsapó gyakori és aktuális fel-felbukkanását.(Említi Madách Imre akadémiai dolgozatát és Vörösmarty Mihály negatív, megkülönböztető megnyilvánulását – nagy költők elmaradott nézetei) Antoni Rita a Nőkért szervezet vezetője az Isztambuli egyezmény jelentőségét hazai viszonyok közötti elemzi, sőt a szexizmus jelenségét is megmagyarázza. Vicsek Ferenc informatív és sokszínű műsora még a nőellenes mozgalmakat is említi és jellemzi.

Letöltés
 • Cím: 18. Gyűlöletbeszéd a közbeszédben
 • Hossz: 29:32
 • Vendég: Garai László, Márky-Zay Péter, Kapperner Zoltán, Görög Mása

– a szakértő Garai László szociálpszichológus külföldi és hazai  megnyilvánulásokról beszél. (Plakátkampány és rongálás, ellenfél és ellenség dichotómiája) A tanulságok egyszerre általánosak és közösségfüggőek. Eltűntetésük illetve visszaszorításuk lehetőségei vagy pl. a spirál elvágása – a lehetséges megoldások. Megszólal és saját politikai ars poeticáját mondja el a hazai politika új csillaga Márky-Zay Péter. Elveinek összefoglalása meggyőző. Kapperner Zoltán filozófus a józan emberi beszéd és kapcsolatok végső győzelmét reméli – a jelenlegi markáns példák ellenére – Görög Mása szerkesztő műsorában.

Letöltés
 • Cím: 17. A gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában
 • Hossz: 29:53
 • Vendég: Galgóczi Eszter, Tóth Mónika

A sorozat mai adásának témája a gyűlöletbeszéd jelentősége a politikában és a tudomány megközelítése szerepének, használatának történelmi vagy éppen  aktuális, magyarországi okairól (Pl. plakátkampány). A vendég, Galgóczi Eszter a szakdolgozatát e témáról írta, ebben még egyetemi kísérleteiről is beszámol. A magyar politikatörténet utolsó 30 évéből sokszínű hangdokumentum összeállítást hallunk a műsor elején, majd – egyebek között – az ellenségkép és a “mi” dichotómiájának összetevőit és az eszközeit veszi sorba a vendég – Tóth Mónika szerkesztő tartalmas félórájában.

Letöltés

Comments are closed.