szerda, június 19, 2019
Civil Hírügynökség

Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni

ElevenNo-160302

NŐszinTE találkozó, Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni. Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–19:30

A társadalmi békéért létrejött NŐszinTe Közösség tagjai március 8-án, a nőnapon egy különleges – nőszintű, őszinte – akció keretében a 12 órai harangszó után több helyszínen is csoportokba gyűlve olvassák fel kiáltványukat, később pedig, 16 órától ünneplik a nőket. Verssel, tánccal és beszélgetéssel. A budapesti Szabadság téren is. Kezdeményezésükhöz itt csatlakozik az Eleven Emlékmű csoport. Örömmel.

Nőnek lenni – nőként tenni címmel 17:30-tól a nők közéleti szerepvállalásáról szervezünk beszélgetést. Mert a nők részvétele a közéletben szerintünk nemcsak a szükségesnél, hanem az elégségesnél is kisebb arányú.

– Miért van ez így? – Mit tehetünk együtt azért, hogy a hagyományos női szerepvállalás elismerése mellett a közéleti szerepvállalásuk és közérdekű teljesítményük elismertsége is növekedjen?! Mert az társadalmi érdek. Érdekérvényesítő képességük közös gondjaink megoldásához nélkülözhetetlen.

– Mit kellene tennünk közösen, hogy a nők a karrierjük miatt ne kényszerüljenek feladni női mivoltukat? – Mit kellene tenni kormányzati szinten, hogy a politikai közeg nemcsak vonzóbb, hanem megközelíthetőbb is legyen a nők számára? – Mit tehetne a média a hivatalos, maszkulinnak is tekinthető felfogás, az ebből adódó férfias szerepjellegzetességek kizárólagosságának megszüntetéséért, a politikusnőkről kialakított kép megváltoztatásért?

– Hogyan lehetne a nőknek – a nők és a férfiak által – utat törni a férfias ellenállás közegében, ami manapság szinte kizárja a szolidaritás iránt bizonyosan érzékenyebb női alternatíva elismerését. – Mit tehetünk mi nők, nőkként a különbözőségünket megőrizve, létünket és gondolkodásmódunkat meghatározó hasonlóságok közfelismeréséért. Közhasznú felismeréséért.

– Mit kell tennünk ahhoz, hogy a mi politikusi megnyilvánulásaink iránt támadjon közigény? Szóval beszélgethetnénk minderről és még sok minden másról, hiszen “…jó, ha az ember haragja / nem az embert magát harapja, / hanem valaki mást, / dudás a fuvolást, / én téged és engemet te, / mert mi lenne, mi történhetne, / ha mindig magunkba marna / az értelem iszonyu karma? “ Igen-igen: “… szépet, jót, igazat akarva / beszélgethetnénk irodalomról, / vagy más ily fontos emberi lomról…” nők és férfiak.

NŐszinTE találkozó, beszélgetés, tartalmas együttlét Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–17:30

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/238205499851846/

Ezt követően: Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni 17:30–19:30. Beszélgetőtársunk: Sajgál Rózsa szociológus, gender-kutató. A beszélgetést moderálja: Édler Eszter és Homoki Andrea. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1669377596659105/

Rólunk:
Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt egy évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani. https://www.facebook.com/ElevenEmlekmu

Téma:
aktuálpolitika, áldozatok, anti-kultúra, antiszemitizmus, beszélgetésfolyam, beszélgetőkör, beszélgetőtárs, cigány, civilek, civilség, demokrácia, diktatúra, diszkusszió, diszkusszív-folyamatok, Eleven-Emlékmű, ellenállás, ellenségkép, ellentüntetők, elnyomás, elnyomó-hatalom, előítéletek, emberellenes, embertelen-cselekmények, emlékezetpolitika, emléktárgyak, fajelmélet, fehér-székek, figyelemfelkeltés, flashmob, gyertyagyújtás, gyűlölet, gyűlöltkeltés, hagyományőrzés, hitleri-propaganda, holokauszt, holokauszttagadók, Horthy, hősies-ellenállás, hősök, hungarista, hungarizmus, illiberális, intolerancia, jogállam, kapcsolathálózatok, kommunizmus, kövek, közellenség, közgondolkodás, közösség, kulturkampf, liberalizmus, magyarok, Magyarország, mécsesek, mítoszgyártás, moderációs-szabályok, náci, német-haláltáborok, német-megszállás, Német megszállási emlékmű, nemzetiszocializmus, neonáci, neonáci-mozgalmak, neonáci-propaganda, nők, nyilas-egyenruha, nyilas-ideológia, nyilaskeresztes, nyilas-kultúra, nyilas-propaganda, nyilvános-beszélgetések, nyilvános-tér, objektív-értékelés, objektív-megítélés, önkéntes, összetartozás, polgári-engedetlenség, polgári-lakosság, politika, politikai-érdekek, politikai-manipuláció, politikai-szimbólumok, propagandakultúra, rágalomhadjárat, rasszizmus, rendszer-ellenségek, rétegkultúra, roma, soviniszta, SS- egyenruha, Szabadság tér, szélsőjobb, szélsőjobbos-csoportok, szélsőségesek, szólásszabadság, szubkultúra, tabudöngetés, társadalmi-elszigeteltség, társadalmi-felelősség, társadalmi-kérdések, társadalmi-párbeszéd, társadalmi-problémák, társadalmi-változások, társadalomhergelés, tiltakozás, tolerancia, történelmi-emlékezet, történelmi-kutatások, uszítás, vélemények-elmozdulására, vélemények-ütköztetése, zsidóábrázolás, zsidógyűlölet, zsidók, zsidókérdés

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.