kedd, június 19, 2018
Civil Hírügynökség

Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni

ElevenNo-160302

NŐszinTE találkozó, Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni. Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–19:30

A társadalmi békéért létrejött NŐszinTe Közösség tagjai március 8-án, a nőnapon egy különleges – nőszintű, őszinte – akció keretében a 12 órai harangszó után több helyszínen is csoportokba gyűlve olvassák fel kiáltványukat, később pedig, 16 órától ünneplik a nőket. Verssel, tánccal és beszélgetéssel. A budapesti Szabadság téren is. Kezdeményezésükhöz itt csatlakozik az Eleven Emlékmű csoport. Örömmel.

Nőnek lenni – nőként tenni címmel 17:30-tól a nők közéleti szerepvállalásáról szervezünk beszélgetést. Mert a nők részvétele a közéletben szerintünk nemcsak a szükségesnél, hanem az elégségesnél is kisebb arányú.

– Miért van ez így? – Mit tehetünk együtt azért, hogy a hagyományos női szerepvállalás elismerése mellett a közéleti szerepvállalásuk és közérdekű teljesítményük elismertsége is növekedjen?! Mert az társadalmi érdek. Érdekérvényesítő képességük közös gondjaink megoldásához nélkülözhetetlen.

– Mit kellene tennünk közösen, hogy a nők a karrierjük miatt ne kényszerüljenek feladni női mivoltukat? – Mit kellene tenni kormányzati szinten, hogy a politikai közeg nemcsak vonzóbb, hanem megközelíthetőbb is legyen a nők számára? – Mit tehetne a média a hivatalos, maszkulinnak is tekinthető felfogás, az ebből adódó férfias szerepjellegzetességek kizárólagosságának megszüntetéséért, a politikusnőkről kialakított kép megváltoztatásért?

– Hogyan lehetne a nőknek – a nők és a férfiak által – utat törni a férfias ellenállás közegében, ami manapság szinte kizárja a szolidaritás iránt bizonyosan érzékenyebb női alternatíva elismerését. – Mit tehetünk mi nők, nőkként a különbözőségünket megőrizve, létünket és gondolkodásmódunkat meghatározó hasonlóságok közfelismeréséért. Közhasznú felismeréséért.

– Mit kell tennünk ahhoz, hogy a mi politikusi megnyilvánulásaink iránt támadjon közigény? Szóval beszélgethetnénk minderről és még sok minden másról, hiszen “…jó, ha az ember haragja / nem az embert magát harapja, / hanem valaki mást, / dudás a fuvolást, / én téged és engemet te, / mert mi lenne, mi történhetne, / ha mindig magunkba marna / az értelem iszonyu karma? “ Igen-igen: “… szépet, jót, igazat akarva / beszélgethetnénk irodalomról, / vagy más ily fontos emberi lomról…” nők és férfiak.

NŐszinTE találkozó, beszélgetés, tartalmas együttlét Szabadság tér – 2016. március 8. 16:00–17:30

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/238205499851846/

Ezt követően: Eleven Beszélgetés – Nőnek lenni – nőként tenni 17:30–19:30. Beszélgetőtársunk: Sajgál Rózsa szociológus, gender-kutató. A beszélgetést moderálja: Édler Eszter és Homoki Andrea. Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1669377596659105/

Rólunk:
Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt egy évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések nyilvánosak, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk mederben tartani. https://www.facebook.com/ElevenEmlekmu

Téma:
aktuálpolitika, áldozatok, anti-kultúra, antiszemitizmus, beszélgetésfolyam, beszélgetőkör, beszélgetőtárs, cigány, civilek, civilség, demokrácia, diktatúra, diszkusszió, diszkusszív-folyamatok, Eleven-Emlékmű, ellenállás, ellenségkép, ellentüntetők, elnyomás, elnyomó-hatalom, előítéletek, emberellenes, embertelen-cselekmények, emlékezetpolitika, emléktárgyak, fajelmélet, fehér-székek, figyelemfelkeltés, flashmob, gyertyagyújtás, gyűlölet, gyűlöltkeltés, hagyományőrzés, hitleri-propaganda, holokauszt, holokauszttagadók, Horthy, hősies-ellenállás, hősök, hungarista, hungarizmus, illiberális, intolerancia, jogállam, kapcsolathálózatok, kommunizmus, kövek, közellenség, közgondolkodás, közösség, kulturkampf, liberalizmus, magyarok, Magyarország, mécsesek, mítoszgyártás, moderációs-szabályok, náci, német-haláltáborok, német-megszállás, Német megszállási emlékmű, nemzetiszocializmus, neonáci, neonáci-mozgalmak, neonáci-propaganda, nők, nyilas-egyenruha, nyilas-ideológia, nyilaskeresztes, nyilas-kultúra, nyilas-propaganda, nyilvános-beszélgetések, nyilvános-tér, objektív-értékelés, objektív-megítélés, önkéntes, összetartozás, polgári-engedetlenség, polgári-lakosság, politika, politikai-érdekek, politikai-manipuláció, politikai-szimbólumok, propagandakultúra, rágalomhadjárat, rasszizmus, rendszer-ellenségek, rétegkultúra, roma, soviniszta, SS- egyenruha, Szabadság tér, szélsőjobb, szélsőjobbos-csoportok, szélsőségesek, szólásszabadság, szubkultúra, tabudöngetés, társadalmi-elszigeteltség, társadalmi-felelősség, társadalmi-kérdések, társadalmi-párbeszéd, társadalmi-problémák, társadalmi-változások, társadalomhergelés, tiltakozás, tolerancia, történelmi-emlékezet, történelmi-kutatások, uszítás, vélemények-elmozdulására, vélemények-ütköztetése, zsidóábrázolás, zsidógyűlölet, zsidók, zsidókérdés

Forrás: beküldött hír

Friss műsorok

 • Cím: Tesco – Ön választ, mi segítünk
 • Hossz: 00:38:19
 • Vendég: Magyar Henrietta

Az „Ön választ, mi segítünk” program keretében a Tesco Magyarország 63 civil szervezetének összesen 25 200 000 forintot adományoz, így támogatva a helyi közösségek számára fontos projekteket. A szavazási szakasz március 8-án indul!

Letöltés
 • Cím: Impact Accelerator
 • Hossz: 00:18:18
 • Vendég: Harsányi András

Harsányi Andrással beszélgettünk az Impact Acceleratorról, ami társadalmi vállalkozásokat segít, hogy befektetőket találjanak. Most zajlott le a pitch day, ahol a kiválasztott 11 vállalkozás bemutatkozhatott a befektetőknek.

Letöltés
 • Cím: Az esélyegyenlőség tanulható
 • Hossz: 00:43:39
 • Vendég: Soltész Anikó, Dr. Csillag Sára

A proAbility októberi konferenciáján megismerkedhettünk azokkal a jógyakorlatokkal, és képzési anyagokkal, melyek segítenek felkészülni arra, miként lehet a versenyképesség megtartásával megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatni. Vendégeinkkel a projektről és a konferenciáról beszélgettünk.

Letöltés
 • Cím: Az Év Fiatal Vezetője
 • Hossz: 00:39:26
 • Vendég: Tóth Annamária, Szabó András

Idén is kiírták az Év Fiatal Vezetője pályázatot. A díj a vezető szerep tudatos megélésére hívja fel a figyelmet, a kiválasztás során szem előtt tartva olyan szempontokat mint az önfejlesztés, hitelesség és a vezetés emberi oldala.

Letöltés

Comments are closed.