szombat, augusztus 24, 2019
Civil Hírügynökség

Életre kel az ősök tudása

kezmuvesGyerekek-190809

A nagyvárosban élő gyerekek is szeretnek kunyhót építeni, agyagot formázni, szőni-fonni. Valahol mélyen mindannyiunkban bennünk van az a tudás, amely az anyagi kultúra fejlődését előre vitte. A szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egy Interreg – IPA pályázat keretében népi építészeti tábort szervezett egy domaszéki tanyán.

– Minden nagyobb és szebb lett, mint ahogyan elterveztük – mondja Ruszné Rácz Ildikó néprajzkutató, táborvezető.

A nyári kemencében például nemcsak kenyeret lehet sütni, hanem agyagot is égethetnek. Olyan lelkesek voltak a gyerekek, hogy a táborvezető a saját rokkagyűjteményét és bevetette, és hat rokkán tanulták a fonást. A vesszőkunyhó nemcsak rendkívül stabil lett, mert a szarufáit a táborban vert kötéllel kötötték össze, hanem a hőségben kiválóan hőszigetelt, mivel a szomszédos búzatábláról szalmabálákat kaptak, hogy abból építsék a falát. Összesen huszonöt 10 és 16 év közötti gyermek töltött el öt napot Domaszéken, a Feketeszéli tanyán, az Interreg – IPA Magyarország – Szerbia program által támogatott táborban, a NEWTRAD – HUSRB/1602/32/0086 számú projekt keretében. Tizenketten a Vajdaságból, Zentáról, Adáról és Keviből érkeztek, a többiek Magyarországról. Pontosabban Hanna Kresák Dublinban, Írország fővárosában él, ahol a szülei dolgoznak. Unokatestvére, Kresák Lora révén került a táborba. Mindketten a karkötők készítését és a lovaglást élvezik a legjobban.

A nagyobb vajdasági fiúkat, Uller Botondot és Kabók Leventét viszont el sem lehetne zavarni a kemenceépítéstől. Kiss János, a Szegedi Tudományegyetem képzőművész oktatója meséli, hogy ő is 12 éves korában tanult meg ilyen kemencét építeni. Fontos, hogy fiatalon megtapasztalja az ember, hogyan lehet a saját kezével formázni az anyagot, mik azok a statikai, hőtechnikai elvek, amelyeket elméletben talán nem ismertek őseink, de a gyakorlatban kiválóan alkalmazták őket.

A lányok szőni-fonni, kötelet verni szeretnek. Furcsa látni, hogy nemcsak úgy lehet ruhánk, ha megvesszük a boltban azt, amit a világ túlsó oldaláról idehoznak, hanem magunk is készíthetünk. Milyen egyszerű, mégis praktikus eszközökkel dolgoztak elődeink! Az alkotás öröme mellett ez a munka fejleszti a kézügyességet, a mozgáskoordinációt is.

A táborvezető szerint nagyon jól lehet dolgozni a gyerekekkel. A Magyarországon élők és a vajdaságiak gyorsan összebarátkoztak. Nincs szükség fegyelmezésre. Sűrű a program, elfáradnak délutánra. Sokan itt ülhettek először lóra – a lovaglást nagyon élvezik. Meg persze játszanak, pingpongoznak – kár, hogy ilyen gyorsan repülnek a napok.

A néprajzkutatók számára hosszabb távú célja is van a programnak. Föltérképezik a szegedi nagytáj építészeti emlékeit magyar és szerb oldalon egyaránt. Készül majd ebből egy szakmai kézikönyv magyar és szerb nyelven. A legizgalmasabb cél azonban, hogy újragondolják a népi építészet és anyagi kultúra történetét, hogy ami beilleszthető belőle a 21. század körülményei közé, azt újrafogalmazva ismét a mindennapi környezetünk részévé tegyék.

 

Forrás: visithusrb.com/hu

Friss műsorok

 • Cím: Fogyasztóvédelem – Igazságügyi szakértés – könnyűipari termékek
 • Hossz: 56:30
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Hoffer Ferenc igazságügyi szakértő

1/7. Mikor és hogyan forduljunk igazságügyi szakértőhöz, ha panaszunk van? Hogyan válasszunk szakértőt? Ki fizeti és mire jó a szakértői vélemény?

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Gázkészülékek javítása és karbantartása
 • Hossz: 56:56
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Horváth Zoltán gázkészülék szervízvezető

1/6. Háztartásokban használatos gázkészülékek karbantartásával, javításával és vásárlásával kapcsolatos panaszok és azok elkerülése érdekében való felkészülés és teendők.

 

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés 2.rész
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök és szervízvezető

1/ 5. Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés
 • Cím: Fogyasztóvédelem – Közlekedés, autós panaszkezelés
 • Hossz: 56:55
 • Vendég: Dr. Csanádi Károly a Pest megyei Békéltető Testület vezetője és Wendler András mérnök, szervízvezető

1.4  Az autós fogyasztók panaszai és azok kezelése. Fogyasztói jogviták rendezési módjai. Téli és őszi közlekedési felkészülés. Számlaviták és elkerülésük.

Letöltés

Comments are closed.